Evet kesinlikle artış gösterdi bunun 2 nedeni var birincisi sosyal medyanın çok aktif kullanılması insanlar kendi burunlarını beğenmemeye başladılar. Bir başka nedeni de pandemi döneminde insanlar kendi işlerinden çok fazla vakit bulamadığından kısıtlamalardan kaynaklı artık kendiyle alakalı problemleri çözmeye başladılar dolayısıyla burun ameliyatlarında ve diğer estetik ameliyatlarda ciddi artış gördük.
Sadece bu değil özellikle genç yaşta vücuttaki estetik bir takım problemler insanların kafasını karıştırmaya başladı. Estetikle alakalı problemler gün yüzüne çıktı bu insanların görünüşlerine dikkat etmeleri kendilerine özgüven kazanması açısından iyi. Bir yandan da iyi değil sonuçta hepimiz farklı yaratıldık farklı bir anatomimiz var bunu çok fazla değiştirmek aslında doğru değil.
En önemlisi eğer sağlık açısından bir problem varsa mutlaka burun ameliyatı öneriyoruz çünkü bizim istediğimiz şey burundan nefes alınıp verilmesi ağızdan çok fazla solunum yapılmaması. Bunun haricinde dış görünüşte mesela bir tramvaya bağlı bir şekil bozukluğu varsa mutlaka öneriyoruz. Ama tabii ki tüm tüm burunlara değil eğer ufak tefek problemler varsa. Kişinin kafasında farklı bir burun şeklini oluşturmak varsa ki bu mümkün değilse eğer bunu hastaya uygun bir şekilde anlatıyoruz. Bu konularda hastalara bazen psikiyatrik destek verdiğimiz bile oluyor.
Hayır eğer dış görünüşte bir değişiklik yapmıyorsak sadece nefes almayı rahatlatıyorsak bu ayrı bir burun ameliyatı.
Özellikle genç yaşta 17 yaş altı önermiyoruz ameliyatı kesinlikle önermiyoruz istisna durumlar harici. Bayanlarda 17 yaş erkeklerde 18 yaş bunu mutlaka bekliyoruz burun kıkırdak gelişimi tamamlandıktan sonra tabii ki de olabilirler. Örneğin hasta 60 yaşında o zamanda çok müdahale etme taraftarı değiliz.
Ciddi şekilde gösteriyor. Bir kadına erkek burnu yapamazsınız orda belli açılar var erkekte belki 90 derece yeterlidir ama kadında bunu 100 110 dereceye çıkarmak gerekir.
Öncelikle hastanın şikayetlerini alıyoruz. Sonuçta estetik göreceli bir durum. Burada hasta kendi burnun neresinden şikayetçi? Eğer söylediği şeylerle bizim kafamızdaki durum örtüşüyorsa o zaman hastaya yapabileceğimiz şeyleri öneriyoruz. Burada da burnun bir çatısı var o çatıyı bozmadan bu ameliyatı yapmamız gerekiyor. Eğer o çatı bozulursa ufak bir travmada bozulabilir.
GENEL OLARAK HASTALAR HASTANEDE KAÇ GÜN KALIYOR?
Bu tarz ameliyatlarda çok hastanede kalmak gerekmiyor örnek vereyim sabah ameliyat olan hastayı akşam taburcu ettiğimiz oluyor. Çok nadir 1 gün yatırdığımız oluyor.
BURUN AMELİYAT ÇEŞİTLERİ VAR MI?
Var teknik olarak çok farklılıklar gösteriyor. Açık ve kapalı teknik olarak 2 ye ayırılıyor. Bunu hastayla birlikte karar veriyoruz.
AMELİYAT OLDUKTAN SONRA İZ KALIYOR MU?
Bu kişiden kişiye değişiyor. Biz estetik dikiş yaparak iz kalmamasına gayret gösteriyoruz ama bazı hastada belli oluyor bazı hastada tamamen kayboluyor. Çoğu zaman 1 yıl içerisinde kayboluyor.
Gerçekten eskiye göre burun ameliyatlarında çok değişiklik oldu. Özellikle yeni trendde daha doğal burun istiyorlar. Eskiden daha kavisli burun ucu kalkık burun istiyorlardı.
Ameliyatta soğuk uyguluyoruz bu ödemi ciddi miktarda azaltıyor ameliyat sonrasında devam ediyor. Evde yürüyüş yapmak, dolaşmak kan dolaşımı ödemi ciddi miktarda azaltıyor.
Hamilelikte anestezi gerektiren işlemleri yapmak istemiyoruz acil bir durum yoksa. Sadece hamilelikte değil emzirme döneminden sonra yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Değildir, dış kısımdaki kemiğin düzelmesiyle bir bağlantısı yok.
BU DURUMLAR GALİBA MERDİVEN ALTI YERLEDE YAPILMAYA BAŞLADI
Kesinlikle bu operasyonları doktor olmayan kişilerin bu işlemleri yapması ciddi problem. Kısa eğitimlerle sertifikalarla bu işi yapıyorum diyenlerde değil yapacak kişinin mutlaka doktor olması ve sağlık kuruluşlarında yapılması gerekiyor.
Burun iskeletini bozmamak lazım estetik yaparken onun için biz hastalara yapılabilecek maksimum limiti gösteriyoruz bu limitleri zorlayınca burun düşmesi yaşanabiliyor
2. bazen 3. Müdahale bile gerekebiliyor. Daha önceki ameliyatta ne yapıldığını bilmemiz gerekiyor.
Korkulacak bir şey yok anestezi alıyorsunuz tamam ama teknoloji çok ilerledi ve toparlama süresi oldukça aşağıya çekildi.
Hastaların denize girmesini biz tavsiye ediyoruz daha hızlı iyileşmeleri için. İyileşme süreci bittikten sonra öneriyoruz tabii ki.
6 aya kadar gözlük kullanımını çok önermiyoruz.
Evet ama bunu bazı tekniklerle çözmek mümkün.
Plastik cerrahlar ve KBB doktorları gerekli eğitimi aldıktan sonra yapabilir.