İĞNELİ VATOZ
Steve Irwin(Timsah Avcısı) bu türün kalbinden iğneyle sokulmasıyla ölmüş. Bu yüzden tehlikeli olduğunu belirtmeye gerek yok. İnsanlara saldırmazlar. Kuyruğu çok tehlikelidir. Çoğu saldırı vakası kaza sonucu olmuştur.
2/30
Genelde kumlu ve sığ sularda bulunurlar. Balıkçı ağlarına sık sık takıldıkları gibi plajlarda üzerilerine basıp da yaralananlar da bulunmaktadır. Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir. Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır. İğnesi genelde kırılıp içeride kaldığından iğne mümkünse çıkarılmalı, çıkarılamıyorsa veya kanama varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
3/30
Boa Yılanı (Ağaç)
Yılanlar hem suda hem de ağaçta bulunuyor. Boa yılanı zehirsiz ama sizi sarıp boğup sonrasında yutabilecek kadar güçlü ve büyük.
4/30
Kırmızı Pirana
Bu balık sürüsü "korkusuz" olmalarıyla tanınıyor. Saniyeler içerisinde kemiklere kadar tüm etleri kemirip bitiren bıçak dişli bu cengaverler de Amazon Nehri'ni mesken tutan canavarlardan. Özellikle suyun çekilmeye başladığı ve avlarının azaldığı dönemlerde ne bulsalar saldırıyorlar.
5/30
Dev Su Samuru
Bu dev su samuru başından kuyruğuna 2 metreye ulaşabiliyor. Beslenmek için ilk tercihleri balıklar olan bu hayvanlar 8 kişilik çeteler halinde avlanıyor ve tehdit hissettiklerinde insanlara saldırabiliyor. 1,5 metrelik bir timsahı 45 dakikada bitirebilen bu hayvanlara da çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor.
6/30
Yılan Balığı
Bu balık elektrik enerjisini, kurbanlarını ilk etapta şok edip sonrasında rahat rahat yiyebilmek için kullanıyor. Bastığınız yere dikkat etmemeniz halinde bu balıklar yüksek miktarda elektriği serbest bırakıp insanların ölümüne sebep verebiliyor.
7/30
Yeşil Anakonda
9 metre uzunluğa ve 230 kilogram ağırlığa kadar çıkabilen bir yılan. Yaşantısının büyük bir kısmını Amazon nehirlerinde avlarını bekleyerek geçiriyor.
8/30
Candiru
Amazon'da tehlikeli olmak için devasa büyüklüklerde olmak gerekmiyor. Amazon Nehri'ne çişini yapacak kadar cesaretli olan kişilerin vücudunun içine girip orada üremeye başlıyorlar.
9/30
Siyah Timsah
Aşırı avlanma sebebiyle bir dönem Amazon bölgesinde soyları tükenme ile karşı karşıya kalan bu siyah bu timsahlar, av yasakları konulmasıyla Amazon'un kontrolünü tekrar ellerine geçirdiler.
Siyah renkleriyle kendilerine epey bir kamuflaj edebilen bu timsahlar da yiyecekleri konusunda pek seçici değiller.
10/30
Arapayma
3 metre uzunluğunda ve 100 kilo ağırlığındaki bu balık Genellikle kendinden küçük balıklar ve kuşlar ise besleniyorlar.
11/30
'Akrep Sokmasına Bağlı Toksik Miyokardit' adlı araştırma dünyanın en zehirli akrep Türünün Türkiye'de yaşadığını ortaya koydu.
12/30
Tehlikeli akrep sokmalarının daha çok Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı, Meksika, Güney Amerika'nın orta ve kuzey bölgeleri, Hindistan, Ortadoğu ülkeleri, Türkiye'de ise Güneydoğu Anadolu'da görüldüğü belirtilen araştırmada...
13/30
"Ülkemizde yapılan çalışmalarda mesobuthus caucasicus, mesobuthus nigrocinctus, androctonus crassicauda gibi zehirli akrep türlerinin ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunduğu saptanmıştır.
14/30
Dünyanın en zehirli akrep türü olan leiurus quinquestriatus ise Adıyaman ve çevresinde tespit edilmiştir.
15/30
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı Akrep sokması olaylarının gece saatlerinde ve sabaha karşı daha sık yaşandığını söyledi.
16/30
Akreplerin insanları genellikle el ve ayak gibi uzuvlarından soktuğunu anlatan Yakıncı, akrep ısırmalarının ardından zehri emerek çıkarma ve ısırılan yeri kesmenin yanlış olduğunu dile getirdi.
17/30
Zehri emmenin diğer kişiyi de zehirleyebileceğini, ısırılan bölgeyi kesmenin ise toksinlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasına katkı sağladığını ifade eden Yakıncı, akrep sokmalarında yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
18/30
Akrebin soktuğu bölge vakit kaybetmeden soğuk suyla yıkanmalıdır. Sokulan uzvun üst kısmından, kan dolaşımını da bozmadan ara ara bir bez yardımıyla bağlayıp turnike yapmak gerekir. Böylece hem akrebin zehrinin vücuda daha yavaş girmesi hem de uzvun kan dolaşımı sağlanabilir.
19/30
Her vakanın tedavisi farklı olabiliyor. Çünkü vakalarda hastanın farklı sıkıntıları, yaşadığı rahatsızlıklara göre tedaviler uygulanıyor. Akrep sokmalarında zehrin yayıldığı bölge değişebiliyor. Genellikle kalp, beyin ya da akciğer akrep zehrinden etkileniyor."
20/30
Dünya üzerindeki en zehirli kertenkele türüdür. Adı Heloderma Suspectum. Türkiye'de Gila canavarı olarak biliniyor. Amerika'da yaşıyor. Isırığı tedavi edilmezse ölümcül olabilir...
21/30
Dünya'nın en zehirli akrebidir. Ortadoğu'da yaşıyor. Adı Death Stalker. Türkiye'de sarı akrep olarak biliniyor. 5-6 santimetre boylarında ve 1 miligram zehiri 15 bin fareyi öldürebilecek güçte ve insanı bir saatte öldürebiliyor...
22/30
Dünyadaki en zehirli bir diğer yaratık deniz ahtapotudur. Adı Blue Ringed Octopus. Zehiri sadece 2-3 dakikada öldürüyor. Zehiri 2-3 dakikada öldürebilecek güçtedir...
23/30
Dünyanın en zehirli örümceğidir. Adı Sydney Funnel'dir. Türkiye'de web örümceği olarak biliniyor. 2-4 santimetre boyundadır. Avustralya'da yaşıyor. 1 miligram zehiri 10 bin fareyi öldürebiliyor. 1 saat içinde öldürüyor. 2 metre zıplayabiliyor...
24/30
Dünyada bilinen en zehirli yılandır. Adı Inland Taipan'dır. Bir ısırığındaki zehir aynı anda 100 insanı öldürebilecek güçtedir. Avustralya'da yaşıyor. Kobradan 100 kat, Kara mambo yılanından 50 kat daha güçlü zehiri var. Zehiri 5 metre uzaktan etkilidir...
25/30
Dünyadaki en zehirli 3. yaratık bir deniz anasıdır. Adı Box Jelly Fish'dir. Zehiri 5 dakika içinde öldürebiliyor. Hint Pasifiğinde yaşıyor. Dokungaçlarının boyu 3 metreyi bulabilir...
26/30
O kimseyi ısırmıyor, o kimseyi sokmuyor. Ama zehiri bilinen en etkili zehirden bile 250 kat daha güçlü ve tüm vücudunu kaplıyor. Onu ellediğiniz anda bile felç geçirebiliyorsunuz. Eğer kazayla yutarsanız ölüm sizi 1 dakikadan daha az bir sürede bulabiliyor. Dort Poison Frog Kolombiyada yaşıyor. Neredeyse vücudu zehirden yapılmış. 2 santim boyunda ve ellediğiniz anda cildinin üzerindeki 400 ayrı zehir derinize yayılıyor. Eğer zehir kana karışırsa ölüm 1 dakikadan daha az zamanda geliyor...
27/30
BEYAZ KÖPEK BALIĞI
Listenin ilk sırasında , denizlerin hakimi olan beyaz köpekbalığı yer alıyor. Hayvanlar aleminin en tehlikelisi olan bu türün sayısı giderek azalmakta. National Geographic'e göre yılda birçik köpek balığı saldırısı oluyor ve bunların yarısından fazlasını beyaz köpekbalığı gerçekleştiriyor.