Steve Irwin(Timsah Avcısı) bu türün kalbinden iğneyle sokulmasıyla ölmüş. Bu yüzden tehlikeli olduğunu belirtmeye gerek yok. İnsanlara saldırmazlar. Kuyruğu çok tehlikelidir. Çoğu saldırı vakası kaza sonucu olmuştur.
2/52
Genelde kumlu ve sığ sularda bulunurlar. Balıkçı ağlarına sık sık takıldıkları gibi plajlarda üzerilerine basıp da yaralananlar da bulunmaktadır. Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir. Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır. İğnesi genelde kırılıp içeride kaldığından iğne mümkünse çıkarılmalı, çıkarılamıyorsa veya kanama varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
3/52
Boa Yılanı (Ağaç)
Yılanlar hem suda hem de ağaçta bulunuyor. Boa yılanı zehirsiz ama sizi sarıp boğup sonrasında yutabilecek kadar güçlü ve büyük.
4/52
Kırmızı Pirana
Bu balık sürüsü “korkusuz” olmalarıyla tanınıyor. Saniyeler içerisinde kemiklere kadar tüm etleri kemirip bitiren bıçak dişli bu cengaverler de Amazon Nehri’ni mesken tutan canavarlardan. Özellikle suyun çekilmeye başladığı ve avlarının azaldığı dönemlerde ne bulsalar saldırıyorlar.
5/52
Payara Balığı
6/52
Yılan Balığı
Bu balık elektrik enerjisini, kurbanlarını ilk etapta şok edip sonrasında rahat rahat yiyebilmek için kullanıyor. Bastığınız yere dikkat etmemeniz halinde bu balıklar yüksek miktarda elektriği serbest bırakıp insanların ölümüne sebep verebiliyor.
7/52
Dev Su Samuru
Bu dev su samuru başından kuyruğuna 2 metreye ulaşabiliyor. Beslenmek için ilk tercihleri balıklar olan bu hayvanlar 8 kişilik çeteler halinde avlanıyor ve tehdit hissettiklerinde insanlara saldırabiliyor. 1,5 metrelik bir timsahı 45 dakikada bitirebilen bu hayvanlara da çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor.
8/52
Yeşil Anakonda
9 metre uzunluğa ve 230 kilogram ağırlığa kadar çıkabilen bir yılan. Yaşantısının büyük bir kısmını Amazon nehirlerinde avlarını bekleyerek geçiriyor.
9/52
Kırmızı Pacu
10/52
Candiru
Amazon’da tehlikeli olmak için devasa büyüklüklerde olmak gerekmiyor. Amazon Nehri’ne çişini yapacak kadar cesaretli olan kişilerin vücudunun içine girip orada üremeye başlıyorlar.
11/52
Boğa Köpek Balığı
12/52
Siyah Timsah
Aşırı avlanma sebebiyle bir dönem Amazon bölgesinde soyları tükenme ile karşı karşıya kalan bu siyah bu timsahlar, av yasakları konulmasıyla Amazon’un kontrolünü tekrar ellerine geçirdiler.
Siyah renkleriyle kendilerine epey bir kamuflaj edebilen bu timsahlar da yiyecekleri konusunda pek seçici değiller.
13/52
Arapayma
3 metre uzunluğunda ve 100 kilo ağırlığındaki bu balık Genellikle kendinden küçük balıklar ve kuşlar ise besleniyorlar
14/52
'Akrep Sokmasına Bağlı Toksik Miyokardit' adlı araştırma dünyanın en zehirli akrep Türünün Türkiye'de yaşadığını ortaya koydu.
15/52
Tehlikeli akrep sokmalarının daha çok Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı, Meksika, Güney Amerika'nın orta ve kuzey bölgeleri, Hindistan, Ortadoğu ülkeleri, Türkiye'de ise Güneydoğu Anadolu'da görüldüğü belirtilen araştırmada...
16/52
"Ülkemizde yapılan çalışmalarda mesobuthus caucasicus, mesobuthus nigrocinctus, androctonus crassicauda gibi zehirli akrep türlerinin ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunduğu saptanmıştır.
17/52
Dünyanın en zehirli akrep türü olan leiurus quinquestriatus ise Adıyaman ve çevresinde tespit edilmiştir.
18/52
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı Akrep sokması olaylarının gece saatlerinde ve sabaha karşı daha sık yaşandığını söyledi.
19/52
Akreplerin insanları genellikle el ve ayak gibi uzuvlarından soktuğunu anlatan Yakıncı, akrep ısırmalarının ardından zehri emerek çıkarma ve ısırılan yeri kesmenin yanlış olduğunu dile getirdi.
20/52
Zehri emmenin diğer kişiyi de zehirleyebileceğini, ısırılan bölgeyi kesmenin ise toksinlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasına katkı sağladığını ifade eden Yakıncı, akrep sokmalarında yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
21/52
Akrebin soktuğu bölge vakit kaybetmeden soğuk suyla yıkanmalıdır. Sokulan uzvun üst kısmından, kan dolaşımını da bozmadan ara ara bir bez yardımıyla bağlayıp turnike yapmak gerekir. Böylece hem akrebin zehrinin vücuda daha yavaş girmesi hem de uzvun kan dolaşımı sağlanabilir.
22/52
Her vakanın tedavisi farklı olabiliyor. Çünkü vakalarda hastanın farklı sıkıntıları, yaşadığı rahatsızlıklara göre tedaviler uygulanıyor. Akrep sokmalarında zehrin yayıldığı bölge değişebiliyor. Genellikle kalp, beyin ya da akciğer akrep zehrinden etkileniyor."
23/52
Dünya üzerindeki en zehirli kertenkele türüdür. Adı Heloderma Suspectum. Türkiye'de Gila canavarı olarak biliniyor. Amerika'da yaşıyor. Isırığı tedavi edilmezse ölümcül olabilir...
24/52
Dünya'nın en zehirli akrebidir. Ortadoğu'da yaşıyor. Adı Death Stalker. Türkiye'de sarı akrep olarak biliniyor. 5-6 santimetre boylarında ve 1 miligram zehiri 15 bin fareyi öldürebilecek güçte ve insanı bir saatte öldürebiliyor...
25/52
Dünyadaki en zehirli bir diğer yaratık deniz ahtapotudur. Adı Blue Ringed Octopus. Zehiri sadece 2-3 dakikada öldürüyor. Zehiri 2-3 dakikada öldürebilecek güçtedir...
26/52
Dünyanın en zehirli örümceğidir. Adı Sydney Funnel'dir. Türkiye'de web örümceği olarak biliniyor. 2-4 santimetre boyundadır. Avustralya'da yaşıyor. 1 miligram zehiri 10 bin fareyi öldürebiliyor. 1 saat içinde öldürüyor. 2 metre zıplayabiliyor...
27/52
Dünyada bilinen en zehirli yılandır. Adı Inland Taipan'dır. Bir ısırığındaki zehir aynı anda 100 insanı öldürebilecek güçtedir. Avustralya'da yaşıyor. Kobradan 100 kat, Kara mambo yılanından 50 kat daha güçlü zehiri var. Zehiri 5 metre uzaktan etkilidir...
28/52
Dünyadaki en zehirli 3. yaratık bir deniz anasıdır. Adı Box Jelly Fish'dir. Zehiri 5 dakika içinde öldürebiliyor. Hint Pasifiğinde yaşıyor. Dokungaçlarının boyu 3 metreyi bulabilir...
29/52
O kimseyi ısırmıyor, o kimseyi sokmuyor. Ama zehiri bilinen en etkili zehirden bile 250 kat daha güçlü ve tüm vücudunu kaplıyor. Onu ellediğiniz anda bile felç geçirebiliyorsunuz. Eğer kazayla yutarsanız ölüm sizi 1 dakikadan daha az bir sürede bulabiliyor. Dort Poison Frog Kolombiyada yaşıyor. Neredeyse vücudu zehirden yapılmış. 2 santim boyunda ve ellediğiniz anda cildinin üzerindeki 400 ayrı zehir derinize yayılıyor. Eğer zehir kana karışırsa ölüm 1 dakikadan daha az zamanda geliyor...
30/52
BEYAZ KÖPEK BALIĞI
Listenin ilk sırasında , denizlerin hakimi olan beyaz köpekbalığı yer alıyor. Hayvanlar aleminin en tehlikelisi olan bu türün sayısı giderek azalmakta. National Geographic’e göre yılda birçik köpek balığı saldırısı oluyor ve bunların yarısından fazlasını beyaz köpekbalığı gerçekleştiriyor.
31/52
Buna rağmen, çoğu saldırısı ölümcül olmamakla beraber, ‘JAWS’ filminin aksine insanlara nadir saldırıyor. Ortalama 5 metre uzunluğunda ve 3 ton ağırlığındaki büyük beyaz köpek balığı, güçlü kuyruğu sayesinde saatte 15 mil yol alabiliyor. Diğer bir özelliği ise suyun üstüne rahatça zıplayarak, denizin üstünde de etkili olabiliyor.
32/52
KAPLAN KÖPEKBALIĞI
Köpekbalığının bu türü ise, en tehlikeli ve yırtıcılarından biri olarak göze çarpıyor. Ağzının tamamı dişlerle kaplı olan bu tür , dişlerinin gücüyle ön plana çıkıyor. Dişleri, su kaplumbağasının kabuğunu bile parçalayacak güçte. Bu tür denizlerin ‘çöp kutusu’ olarak biliniyor. Bunun nedeni ise herşeyi yiyebilmelerinden kaynaklanıyor. Son olarak 50 yıl yaşayabiliyor
33/52
TUZLU SU TİMSAHI
Timsahta tıpkı köpekbalığı gibi saldırgan ve tehlikeli olarak adlandırılıyor. Yaban domuzu, zebra, bufalo,maymun ve köpek balıklarına bile saldırabiliyor.
34/52
1 ton ağırlığında ve 6 metre uzunluğunda olabiliyor.Güçlü ağız yapısı ile avını yakalıyor.
35/52
ASLAN
‘Ormanın kralı’ olarak bilinen aslanlar, Güney ve Doğu Afrika ile Sahara Çölü’nün en tehlikeli türü olarak biliniyor
36/52
Ortalama 13 yıl ömrü olan aslanlar, 5 mil ötesini duyabiliyor. 80-90 km hıza ulaşabiliyor.
37/52
KAPLAN
Kedi ailesinin en geniş üyeleri olarak bilinen kaplanlar, kendi bölgesine başka bir yırtıcının girmesini engeller. Tüyleri ve derisi kamuflaj için uygundur ve bu sayede avları için daha tehlikeli olurlar. Sibirya Kaplanları soyları tehlikede olan türler arasındadır.
38/52
KATİL ARI
Bu tür Avrupa Bal Arısı ile Afrika Arısının kırmasından oluşmuş bir türdür. 1950’lerde Brezilya’da ortaya çıkmıştır. Diğer arı türlerine göre daha egresif ve daha tehlikelidirler.
39/52
FUNNEL WEB (BACA) ÖRÜMCEĞİ
Yaşayan en ölümcül canlılar arasında yer alan bu tür, Avustralya’da görülür. Erkek cinsinin zehiri daha tehlikeli ve ölümcüldür. Karanlık yerlerede avlanır ve zehir bütün memeliler için ölümcüldür.
40/52
KAHVERENGİ KEŞİŞ ÖRÜMCEĞİ
6 ayağı bulunan bu örümcek, genellikle karanlık, bodrum, ambar, ahır gibi yerlerde bulunur. Kendini tehlikede hissetmediği sürece agresif bir yapısı yoktur. Zehiri çok tehlikeli olduğu için ısırdığı bölge kangren olabilir.
41/52
AKREP
Dünyada bilinen 2000 akrep türü vardır ve bunlar toprak altında, sıcak yerlerde yaşarlar. 30-40 türü ise hayvanlar ve insanlar için ölümcül zehire sahiptir. Genellikle böceklelerle beslenirler.
42/52
BOZ AYI
Genellikle ayılar insanlara yuvalarının ve ailesinin çevrelerine yaklaştığında saldırırlar. Ağır görünümlerine rağmen 50 km’ye yakın hızları vardır. En büyük besin kaynakları ise balıklardır.
43/52
KUTUP AYISI
Beyaz tüylerinin altında siyah bir deriye sahip olan kutup ayıları, dünyanın en güçlü hayvanlarından biridir. Pençeleri ile kolaylıkla buz kütlelerini kırıp, ölümcül darbeler yapabilirler. Nesilleri tehlikede olduğu için koruma altındadırlar.
44/52
KOBRA YILANI
Kobra ve türleri en tehlikeli yılan türleri olarak bilinir. Dişleri olmasına reğmen zehirin tükürerek avının üstüne fırlatır. Zehiri okadar güçlüdür ki 20 insanı ve fili rahatlıkla öldürebilir. Fili öldürmesi 3 saati alır. Genellikle Afrika’da yaşarlar. Ayrıca Mısır lideri Kleopatra, kobraları suikast için kullanırmış.
45/52
ŞİŞEN ENGEREK YILANI
Afrika’nın en tehlikeli yılanıdır. Diğer yılan türlerine göre daha ölümcüldür. Isırmaktan kormaz ve Afrika’da çok geniş bir bölgede yaşarlar. Zehirini, kendini tehlikede hissettiğine içine hava doldorup fırlatarak düşmanına gönderir. Zehiri insanı öldürmek için yeterlidir. 24 saat içinde zehiri herhangi bir canlıyı öldürür.
46/52
BOĞA YILANI
Diğer yılan türlerine kıyasla, boğa yılanının zehiri yoktur. Avını sarıp ve boğulana kadar boğarak öldürür. Yakın akrabası olan anacondaya göre daha küçüktür. 5-6 metre uzunluğunda olurlar.
47/52
FİL
Filler sinirlendiklerin çok tehlikeli ve ölümcül olabilirler.Tarih boyunca ‘cellat’ gibi kullanmıştır. 5,5 ton ağırlıkları vardır.Genellikle düşük bir frekansla, 5-6 mil boyunca iletişim kurarlar.
48/52
BOX DENİZ ANASI
Akışkan bir yapısı bulunan deniz anasının öldürücü bir zehiri vardır. 15 tane dokunaçı vardır ve 3 metre uzunluğuna sahiptirler.
49/52
SU AYGIRI
Diğer vahşi hayvanlara göre insanlara daha çok saldırırlar. Zamanlarının çoğunu suyn içine gömüler geçiriler. Alt dişleri çok büyük ve keskindir ve ölümcül darbeleri bu özellikleri sayesinde yaparlar.
50/52
ZEHİRLİ CİRİT KURBAĞASI
Bu neon renkli kurbağalar Amerika kıtasının güney ve merkezindeki tropikal bölgelerde yaşarlar Zehirleri bir yetişkini öldürecek seviyededir. Zehirlerini geliştiremezler. Böcekleri avlayarak elde ederler.
51/52
ASLAN BALIĞI
Aslan balığının arkasındaki dikenleri ölümcül bir zehire sahiptirler. İnsanlarda solunum sorunları ile ölümcül sorunlara sebep olabilir. Genellikle ayak uzunluğundadır. Bilim adamları bu türün yayılmasından endişe duymaktadırlar, çünkü diğer balıkları yediği için tehlike yaymaktadırlar.
52/52
İNSANOĞLU
Belkide bu listede en tehlikeli tür insanoğlu olarak göze çarpıyor. Her yıl artan cinayet olaylar, fil avları, kaplanların öldürülmesi, egzotik yılanların yakalanması ve köpek balıklarının avlanması insanı en tehlikeli türlerin başında bulunduruyor. 2008’de 59 köpekbalığı saldırısına rağmen, aynı yıl içinde 40 milyon köpekbalığı insanlar tarafından öldürülmüş.