Antik Mısır heykellerinin burunlarının neden kırık olduğu ortaya çıktı
Antik Mısır heykellerinin burunlarının vandallık veya erozyon nedeniyle kırılmış olabileceği düşüncesinin aksine, son yapılan araştırmalar, söz konusu burunların “yetenekli kişiler tarafından bilinçli olarak kırıldığını” gösterdi. Bunun sebebinin ise “ruhların gücünü etkisiz hale getirmek” olduğu belirtildi.
Uzmanlar, birçok antik Mısır heykelinin burunlarının kırık veya aşınmış olmasının nedenini “erozyona uğramış olmaları” şeklinde açıklıyordu. Yapılan son çalışmalar ise, heykellerinin burunlarının kasıtlı olarak kırıldığını ve bunun sebebinin ise “ruhların gücünü etkisiz hale getirmek” olduğunu ortaya koydu.
TM Dijital Haber Merkezi
2/8
Brooklyn Müzesinden Edward Bleiberg, müzeyi ziyaret eden insanların kendisine en çok “heykellerin burunlarının neden kırık olduğunu” sorduklarını belirterek, bu soruyu ilk duyduğunda çok şaşırdığını ve söz konusu heykellerin binlerce yıl boyunca hasar almış olabileceklerini düşündüğünü anlattı.
3/8
Daha sonra bu konu üzerine araştırma yaparak antik Mısır’ın din üzerine kurulu bir devlet olduğunu ve Mısırlıların insan formundaki heykellere önemli güçler atfettiklerini ifade eden Bleiberg, “ruhların gücünün etkisiz hale getirilmesi” için bilinçli bir yıkım gerçekleştirildiğini aktardı.
4/8
Antik Mısır krallarının tanrılaştırıldığını ve onlara ait heykel ve kabartmaların “doğaüstü ile dünya arasında” bir noktada bulunduğunu söyleyen Bleiberg, “Vücudun zarar gören kısmı, artık doğal işlevini yerine getiremez.” diyerek yapılan yıkımı şöyle anlattı:
5/8
“Burnu olmayan bir heykel ruhu, artık nefes alamaz. Yani o burnu kıran kişi, aslında bir yerde o ruhu öldürmüş oluyor. Kulağı kırılan bir heykel, artık kendisine yapılan duayı duymaz olur.”
6/8
Yapılan işlemin bir vandallık olmadığını belirten Bleiberg, “Rastgele bir yıkımdan söz etmiyoruz. Yetenekli insanlar tarafından gerçekleştirilen kırma işlemleri, bunun belli bir amaç için yapıldığını gösteriyor.” dedi.
7/8
Bugünün insanının bu heykellere sanat eseri gözüyle baktığını, fakat antik Mısırlıların sanat diye bir kelimesi olmadığını anlatan Bleiberg, “Onlar bu nesneleri bir araç olarak görüyordu.” diye konuştu.