1. İzlanda 93,5 İzlanda, nefes kesen doğasıyla hali hazırda dünyanın en güzel ülkelerinden biri olarak bilinse de çevre politikalarına gösterdikleri önem hiç düşmüyor
1. İzlanda 93,5 İzlanda, nefes kesen doğasıyla hali hazırda dünyanın en güzel ülkelerinden biri olarak bilinse de çevre politikalarına gösterdikleri önem hiç düşmüyor
İzlanda halkı jeotermal enerji kaynaklarını kullanmanın öneminin oldukça farkında. Ülkenin en çok kullanılan elektrik ve ısınma enerjisi ise hidrojen.
İnanması zor olsa da ülkede kullanılan toplam enerjinin %82'si hidrojen ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Kömür, üretilen enerjinin sadece %18'inde kullanılıyor. Bu oranlarla İzlanda, birinciliği fazlasıyla hak ediyor.
2. İsviçre 89,1 İsviçre yıllardır EPI liderliğini koruyordu fakat bu yıl İzlanda'nın inanılmaz performansı ikinci sıraya düşmesine neden oldu.
Buna rağmen İsviçreliler daha yeşil bir dünya yaratmak için yoğun çaba göstermeye devam ediyorlar. Hükümet çöp atımlarını ücretli hale getirdi ve halk da ekolojiyle oldukça içli dışlı.
Örneğin bazı kasaba ve küçük kentlerde motorlu araç kullanmak yasak. Bu tip uygulamalarla İsviçre'nin yıllardır zirvede kalmasına şaşmamalı.
3.Kosta Rika 86,4 Kosta Rika hükümeti de İzlanda'nın enerji politikalarını uygulama konusunda oldukça kararlı. Hükümet 2021 yılında karbon salımını sıfıra düşürmeyi hedefliyor.
Ülkede yıllarca sanayileşmeye yer açmak için ormanlar katledildi, şimdi ise yaralar sarılmaya çalışılıyor.
Bunun haricinde İsveç'in EPI puanını bu kadar yüksek tutan neden 2020 itibarıyla fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılacağının duyurulması.
Hükümet ayrıca ısınma konusunda da oldukça hassas davranıyor. Kerestelerden çıkan talaş bile ısınmada kullanılıyor. Bunlar İsveç'in yüksek puanına birkaç örnek, her birini teker teker açıklamaya çalışsak, saymakla bitmez.
5. Norveç 81,1 Norveç iklim değişikliğinden nasibini almaya başlayan bölgelerden. Ülkenin kutuplara yakın kuzey kısmında erimeler görülmeye başladı bile...
Bu yüzden halk olası bir felaket senaryosunun önüne geçmek için elinden geleni yapıyor. Ekonomi yakıt ihracatına dayalı olsa da, ülke karbon salımını 2030'da sıfıra indirmek için çalışmalar yapıyor.
Hükümet mazot fiyatlarını eko-yakıtlardan daha pahalı tutarak insanları doğa dostu enerji kaynaklarına yöneltmeyi hedefliyor.
6. Mauritius 80,6 Afrikalı Başbakan'ın ülkesini doğa dostu bir hale getirmek için kolları sıvadığını duyduğunuzda şaşıracaksınız belki ama bu doğru.
Rama Sithanen hükümeti kullanılan materyelleri geri dönüşüm yoluyla geri kazanmak için yoğun çalışmalar yürütüyor. Şu anda ada etrafını çevreleyen suya bel bağlamış durumda.
7. Fransa 78,2 Fransa'nın EPI sıralamasında bu kadar yukarıda olma nedenlerinin başında doğa dostu yakıtlar, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki artış, organik tarımın yaygınlaşması gibi faktörler geliyor.
Bunların yanında eko amaçlarını gerçekleştirme de en büyük rol oynayan faktör ise inanması güç olsa da bina yapımında saman balyası kullanılması.
8. Avusturya 78,1 Avusturya'nın yeşil olmakla problemi yok, onlar da bir adım daha ileri gitmeye karar vermişler.
Bu muhteşem görünümlü bahçelerde yetişen hiçbir şeyde pestit kullanılmıyor. Konu 'yeşil' olunca ülkenin geri kalanı hakkında bir şey söylemeye zaten gerek yok.
9. Küba 78,1 Küba'nın sıralamaya Avusturya kadar yüksek puanla girme nedeni çiftliklerdeki illegal pestit kullanımının oldukça aşağılara çekilmiş olması. Bunun yanında deniz suyunun toprağı heba etmesini engellemek için su seviyesini düşük tutmaya çalışıyorlar.
En can alıcı projeleri ise Guama bölgesinde hidroelektrik kullanılmaya başlanması. Hükümet bu bölgedeki tüm evleri hidroelektrik santrale bağlama ve ihtiyaçları olan elektriği bu yolla sağlama çalışmaları yürütüyor. Bu çalışma başarılı olduğunda benzer projelerin arkası gelecektir.
10. Kolombiya 76,8 Kolombiya'dan alınan haberler pek hoş olmuyor bu nedenle bu listede adını görmek oldukça sevindirici.
Hükümet geçmiş olaylardan dersini almış olacak ki sonunda orman katliamını durdurma ve bir dizi doğa dostu projeyi hayata geçirme kararı aldı.