Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarında dünyaya gelen Halepli Nur ve Zeynep kardeşler, henüz bebekken "dünyalarını karartan" Kseroderma Pigmentozum hastalığıyla tanıştı.
Güneş ışıkları, hasta kardeşleri ısıtmak ve hayatlarını aydınlatmak yerine, ciltlerini yakarak acı çekmelerine neden oluyor.
Halepli kız kardeşler ancak akşam saatlerinde, bulutlu veya kapalı havalarda kısa süreliğine dışarı çıkabiliyor.
Bölgedeki doktorlar, çocukların rahat şekilde yaşamalarının ancak güneşin az görüldüğü ülkelerde mümkün olabileceğini belirtiyor.
"Onlarla sadece işaretle anlaşabiliyorum"
Çocukların annesi Um Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarının çok nadir görülen bir hastalığına yakalandığını söyledi.
Günün büyük kısmını hasta kızlarının bakımına adadığını dile getiren anne, "Kızlarım tuvalet ihtiyaçlarını tek başına gideremiyor o yüzden bez kullanıyorum. Kızım Nur'un durumu Zeynep'ten biraz daha iyi. Doktor, çocuklarımın dışarı çıkmasının yasak olduğunu söylüyor. Dışarı çıktıklarında (yanık ve çilli) yüzleri böyle oluyor. Zeynep'in yüzünde sivilceler çıkıyor." diye konuştu.
"Çocuklarımın ne istediğini bir tek ben anlıyorum. Onlarla sadece işaretle anlaşabiliyorum." diyen Um Muhammed, şöyle devam etti:
"Büyük kızım Zeynep'e ellerimle yedirmezsem aç kalıyor. Kendi başına yemek yiyemiyor. Kollarında ne sorun var bilmiyorum. Bazen üzerini değiştirmek istesem de ayakta duramıyor hemen düşüyor. Ne tür bir rahatsızlığı var bilmiyorum."