Asıl adı Olivier Salatası olan bu yiyecek Türkiye'de genellikle Rus yada Amerikan salatası olarak adlandırılıyor. Sadece Türkiye'de değil bu durum dünyanın bir çok ülkesinde yaşanıyor. Türkler Rus mu yoksa Amerikan salatası mı diye tartışırken dünya genelinde 13 farklı isimle anılıyor.
Orijinali 1860'larda Moskova'nın popüler, üst sınıf restoranı L'Hermitage'ın şefi Lucien Olivier tarafından icat edilmiştir. Olivier'in icadı yırtıcı kuş mayonezi olarak adlandırılıyordu ve bugün bildiğimizden oldukça farklıydı; ana malzemeler siyah havyar, kapari, tavuk ve kerevit kuyruklarından oluşuyordu. Sonraki 150 yıl boyunca yemek evrim geçirerek 'sıradan insanlar' için daha erişilebilir hale geldi; gurme malzemelerin yerini günlük malzemeler aldı.
Olivier Salatası'nın günümüzde 2 türü vardır. Bunlarda etli ve etsiz diye ayrılır. Bunun dışında çeşitler sonsuz gibi görünüyor ve her evin kendi tarifi var. Birçok ülkenin de kendi "ulusal" versiyonları vardır, ancak daha ilginç olan, farklı ülkelerin bunu farklı ülkelere atfetmesidir. Bakın ülkeler bu salatayı hangi isimle kullanıyor...