Rusya’nın kısa bir süre içinde, S-400’leri Türkiye’ye teslim etmesi bekleniyor
Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın alımının önünü açan tarihi bir anlaşmaya imza attı. Uzmanlara göre, NATO ülkelerinin Türkiye karşıtı hamleleri, S-400 alımının önüne geçmek bir yana; askeri alanda da iş birliğini hızlandırdı hatta Ankara ve Moskova ilişkileri, ‘stratejik ortaklık’ derinliği kazandı
Rusya ve Türkiye'nin 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından ekonomik bağlarını iyice güçlendirmesi ve başta Suriye olmak üzere dış siyasette ortak paydada buluşmalarının sonucu olan bu anlaşma, halihazırda hava savunma sistemi olmayan Türkiye için büyük önem taşıyor.
2/8
Batılı ülkeler ise, anlaşmayı 'Türkiye'nin NATO'dan kopuşu’ olarak değerlendiriyor. Anlaşma, beklendiği gibi nihayete ererse, Türkiye, S-400 hava savunma sistemine sahip ilk NATO üyesi ülke olacak. ABD, şimdiden ‘S-400 konusunda, Türkiye’ye endişelerini iletti bile.
3/8
Ankara’nın S-400 tercihinde, ABD ve Avrupa’nın, Türkiye’ye yüksek teknoloji ürünü savunma sistemlerini kısıtlama girişimlerinin de rol oynadığı biliniyor.
4/8
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak NATO’daki müttefiklerinin bu tutumunu yüksek sesle eleştirdi.
5/8
Erdoğan, “S-400 anlaşması yaptık diye çılgına döndüler” dedi.
6/8
Uzmanlara göre, NATO ülkelerinin Türkiye karşıtı hamleleri, S-400 alımının önüne geçmek bir yana; askeri alanda da iş birliğini hızlandırdı hatta Ankara ve Moskova ilişkileri, ‘stratejik ortaklık’ derinliği kazandı.
7/8
Halihazırda Çin’e S-400 sevkiyatı yapan ve S-500’ü deneme aşamasına geçen Rusya’nın kısa bir süre içinde, S-400’leri Türkiye’ye teslim etmesi bekleniyor.