Coober Pedy, Avustralya'nın güneyinde yer alan 'Adelaide' şehrinin 846 km kuzeyinde ilginç bir yer. Kasabanın 2000'e yakın nüfusu var. Coober Pedy Kasabası, dünyanın opal madeni başkenti sayılıyor.
Opal, silis grubundan inorganik bir madde. 1915 yılından beri gezegen üzerindeki en değerli opallerin birçoğu Avustralya'daki Coober Pedy adlı bu küçük kasabada üretildi. Çok güzel parıltılar verdiğinden mücevhercilikte değerli taş olarak kullanılır. Bu nedenle kasabanın her yanında maden çıkarmak için açılan binlerce kuyu var. Aborjinler bu bölgeye 'kupa-piti' yani 'beyaz adam deliği, su deliği' olarak adlandırmışlar.
Avustralya'nın Coober Pedy kasabası sakinleri ortalama 43°C'lik sıcaklığa ve kuraklığa dayanamadıkları için bir asırdır yer altında yaşıyor. Dışarıdan bir gözlem ile bakıldığında tek katlı gibi görülen bu binalar aslında gizemini içinde tutuyor: Yer altına doğru genişleyen yaşam alanına sahip olan bina tiplerine sahip olan kasaba halkı böylelikle sıcaklığa karşı kendini savunabiliyor.
Peki kasaba sakinlerinin buna çözümü ne oldu? Coober Pedy'deki insanlar çözüm olarak toprak altında yaşıyorlar. Zaten bu kasabayı ilginç kılan asıl şey ise yeraltı evleri...
Şehrin yüzde 60'ı yer altında oyulmuş evlerde yaşıyor. Mağara duvarlarından ortama toz inmemesi için mat bir cila bile yapılmış. Bunların yanında kasabada birçok mağaza, kilise, müze ve sanat galerisi var.
Coober Pedy bir turist noktasından ziyade tam anlamıyla bir kasabayı andırıyor. Buradaki yeraltı evlerinin güvenlik, barınma ve konforlu bir ısı ortamı oluşturması bir yana duvarlarında gerçek opaller bulunuyor.