Anne ve babası Gürcistan'dan yaklaşık 150 yıl önce Ordu'ya göç eden Osman Babino, kişnişle yoğrulan ve özel yöntemle pişirilen "Babino köfte" adını verdiği özgün bir tarif oluşturdu.
Daha sonra işletmecilik yapan Babino'nun 82 yaşında vefatının ardından oğlu Azmi Babino lokantayı bir dönem işletti. Muğla'nın Ortaca ilçesinde de köftecilik yapan Babino'nun yaşamını yitirmesiyle ailenin geleneği ikinci kuşakta kesintiye uğradı.
Azmi Babino öldüğünde 7 yaşında olan kızı Şimal Su Gürel ise Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümündeki eğitimini tamamlayıp bazı firmalarda aşçılık deneyimi kazandıktan sonra kendi iş yerini açmaya karar verdi.
Ailesinin köftecilik geleneğini sürdürmek için onlardan öğrendiği büyükbabasının özel tarifini 6 yıl önce tanıştığı ortağı Furkan Aynacı ile paylaşan Gürel, Eskişehir'de açtıkları lokantada bu damak tadını müşterileriyle buluşturuyor.
Patentini alacak
Babino köfte için patent başvurusunda bulunan 26 yaşındaki Gürel, AA muhabirine, dedesinin ve babasının tarifini sürdürmenin kendisine manevi güç verdiğini söyledi.
Lokantasında servis ettiği tarif aracılığıyla geçmişle bağlarını kuvvetlendirdiğini belirten Gürel, geçmişi bir asrı aşan damak tadını tek başına öğrenerek yapmanın kendisine önemli bir sorumluluk yüklediğini dile getirdi.
Atalarıyla bağlarını kaybetmek istemediği için üçüncü kuşakta bu lezzeti sürdürdüğünü anlatan Gürel, şöyle konuştu:
"Reçeteyi bilen tek kişi benim. Belki de yapmasaydım ölecek olan bir geleneğin son temsilcisiyim. Bundan dolayı Babino köftenin benim için anlamı oldukça fazladır. Benim için en önemli şey; köfteyi yoğurduktan sonra tadına bakarım. Bir köfteyi kızartıp tadına baktığımda tebessüm edebilirsem, babam gibi dedemin köftesini yapabilirsem mutlu olurum. Bunu başaramıyorsam tekrar tekrar denerim."