Roketsan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için 160mm çapında, omuzdan kullanılabildiği gibi kara araçlarına monte edilerek kullanılabilen orta menzilli güdümlü tanksavar (ATGM) silah sisteminin geliştirilmesini tamamladı.
2/12
OMTAS, gündüz / gece tüm hava koşullarında çalışan hem doğrudan saldırı hem de yüksekten saldırı modlarına sahip bir silah sistemidir.
3/12
“At-Unut” ve “At-Güncelle”, ateşleme öncesi ve ateşleme sonrası hedefe kilitlenebilme modlarına sahiptir. Füze 1.800 mm uzunluğa (fırlatma borusu, ön ve kıç şok yastıkları dahil) ve 35 kg (fırlatma tüpü dahil) ağırlığa sahip. Sabit ve hareketli zırhlı hedefleri 4,000 m’yi aşan menzilde (200 m’lik minimum hedefe kilitlenme menziline sahip) hedefleri vurmak üzere tasarlanmıştır.
4/12
Yeni füze; IIR arayıcı başlık, Lançer ile RF veri linki ve reaktif zırhlara karşı etkili tandem harp başlığı özellikleri bulunmaktadır. TDW tarafından Almanya’da tasarlanan ve teslim edilen tandem harp başlığı artık Roketsan’ın tesislerinde geliştirilip üretilmektedir.
5/12
OMTAS Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yerli imkanlarla geliştirilmiş orta menzilli ATGM ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Yeni füze, mevcut Amerikan yapımı 152 mm’lik BGM-71 fırlatma tüplü, optik olarak takip edilen, tel güdümlü TOW füzesi ve Alman-Fransız ortak yapımı olan tel güdümlü 103 mm Milan füzesinin yerini alacak.
6/12
Roketsan sözcüsünün Jane’e yaptığı açıklamada TSK bize zırhlara etkin bir şekilde nüfuz edebilen bir füze ihtiyacını iletti ve biz de mevcut uzun menzilli helikopterden atılan UMTAS füzesine TDW ile birlikte yeni harp başlığı tasarlandı
7/12
OMTAS, UMTAS ile bazı ortak alt sistemleri kullanıyor. Ancak roket motoru ve roketin aerodinamik ve geometrisi yeniden tasarlandı. Sözcü, Roketsan’ın da OMTAS için yarı aktif bir lazer arayıcısı terminali rehberlik seçeneği eklemeyi düşündüğünü, ancak bunun daha sonraki bir tarihte ve müşteri talebine göre olacağını kaydetti.