Anadolu Ajansı (AA), nitelikli ve çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi yaratmayı hedefleyen ve yılın son çeyreğinde faaliyete başlaması beklenen İFM'de gelinen son noktayı havada ve karadan görüntüledi.
Türk ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına ve finansal piyasaların gelişimine katkı sağlayan İFM, yerli ve uluslararası şirketlerle yatırımcılara çeşitli iş ve yatırım fırsatları sunacak.
Bu doğrultuda, finansal piyasalarda ürün çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlanması ve uluslararası piyasalara entegrasyonun artırılması, teknolojik gelişmeler doğrultusunda finansal piyasalarda ortaya çıkan yeniliklere uyum sağlanması, katılım finansı sektörünün geliştirilmesi, uluslararası kredi kuruluşu veya finansal kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek- tüzel kişiler ile adi ortaklıkların bölge ülkelerdeki faaliyetlerini yurt içinde yönetmelerine yönelik faaliyetler yürütülecek.
Bankalardan sigorta şirketlerine kadar geniş yelpazedeki kuruluşlar tek konumda
İFM bünyesinde bankalar, sermaye piyasaları kuruluşları, katılım finansı şirketleri, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleri ile sigorta şirketleri gibi geniş yelpazedeki finansal kurum ve kuruluşlar tek bir konumda birleşecek.
Bu çerçevede İFM'de başta bankacılık, sigortacılık, yeşil finans, finansal teknolojiler ve katılım finansı gibi stratejik alt sektörlerin yanı sıra uluslararası finansal hizmetler sektörü içerisinde faaliyet gösteren şirketler ile bu şirketleri destekleyecek danışmanlık, bilgi işlem, telekomünikasyon ve finansal teknoloji şirketleri eşliğinde çok boyutlu bir ekosistem ortaya çıkacak.
Bu ekosistemi daha güçlü kılmak adına, başta uluslararası ticaret alanında olmak üzere finansal hizmetlerin tümüne yönelik İFM'de sürdürülebilir ve katılımcı yaklaşımların benimsenmesi ve teşvik edilmesi planlanıyor. Ayrıca, stratejik sektörlere yönelik öncelikle diğer finans merkezleri olmak üzere uluslararası kurumlar ve ülkelerle yapılacak iş birliklerinin, gelecek dönem İstanbul Finans Merkezi'ni küresel alanda ön plana çıkarması bekleniyor.
İFM Kanunu kapsamında açıklanan teşvik paketlerinin duyurulması akabinde hızlı şekilde kiralamaya geçilmesi hedefleniyor. Bugüne kadar pek çok yerli ve yabancı şirketin kiralama talepleri toplanırken, talep listesi oluşturulmaya başlandı.
1,4 milyon ofis alanı, günlük 100 bin çalışan
Nisan itibarıyla ilerlemenin yüzde 81'e ulaştığı İstanbul Finans Merkezi'nde 1,4 milyon metrekare ofis alanı, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik konferans ve gösteri merkezi, 30 bin metrekarelik 5 yıldızlı otel ve 26 bin araç kapasiteli otopark bulunuyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla hayata geçirilen İFM, çevreye ve sosyal etki alanına saygılı bir proje olarak öne çıkıyor. LEED Altın Sertifikası alma hedefiyle yola çıkan projede benzer amaçla Türkiye'nin ilk Eser Sözleşmesine Dayalı Yeşil Kira Sertifikasının ihracı 2021 Aralık'ta başarıyla tamamlandı.
İFM yerleşkesinin orta aksında yaklaşık 1,2 kilometre uzunluğunda bir sosyal donatı alanı bulunacak. Yeşil alanların yeterliliği, donatımı, niteliği ve İFM içerisindeki dağılımı ekolojik bütünlük içerisinde, şehircilik ilke ve prensipleri ile kamu yararı gözetilerek planlanıyor. Projede ayrıca çalışma ve yaşam kalitesini artıran yürüyüş yolları, parklar ve rekreasyon alanları da yer alıyor.