Programda konuşan İl Müftüsü Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, “Bildiğiniz gibi 4 bine yakın kişi vefat etti. Allah rahmet eylesin. Ben de Sakaryalı olduğum için Sakarya’dan benim ailemden de 9 kişi vefat etti. Allah rahmet eylesin. Allah mekanlarını cennet eylesin. Sadece şunu söylemek istiyorum. Tabii bu alan dolmalıydı, fazlasıyla dolmalıydı. İnşallah önümüzdeki sene daha büyük bir duyuru yaparak bu alanı doldurmalıyız. O depremi unutmayacağız. Orada vefat eden büyüklerimiz ve kardeşlerimiz, onlar birer şehittir.
Peygamberimiz, “göçük altında kalan depremde vefat edenlere şehitlik mertebesi verilir’ buyuruyor. Elbette şehitlerimizi biz aziz biliriz. Onlar da birer şehittirler. İnşallah şimdi hep birlikte dua edelim. Allah şu cennet vatanımızı, şu güzel Sakaryamızı korusun ve muhafa eylesin.Bir daha böyle depremler görmeyelim inşallah” dedi.
Konuşma sonrasında depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için eller semaya açılarak dualar edildi. Dua esnasında bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadılar.
Depremin meydana geldiği an olan 03.02’de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki deprem şehitleri anıtı önünde toplandı. Burada düzenlenen anma törenine kent protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, saygı duruşunda bulundu. Yakınlarını kaybeden vatandaşlar anma töreninde duygusal anlar yaşadı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "asrın felaketi" olarak tarihe geçen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.
Acılarının dün gibi taze olduğunu dile getiren Yüce, "O gün gerçekten dünya bölgemize aktı. Her türlü katkı ve desteği sağlayan bütün hayırsever kuruluşlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Türkiye ayağa kalkmıştı, yaralarımızı sarmak için bizlerle beraberdi. O günleri 21 değil, 21 bin yıl geçse unutamayız çünkü canlarımızı toprağa koyduk. Bunun için her türlü tedbiri almamız gerekir." şeklinde konuştu.
Aynı acıları yaşamamak için birçok tedbir alındığını, kentte ağırlıklı olarak 3 kat üzerine yatay mimari yapılanmasının tercih edildiğini ifade eden Yüce, orta hasarlı yapılarda kat alımı, güçlendirme ve zemin iyileştirilmesi gibi uygulamalara gidildiğini, ağır hasarlı binaların yıkıldığını, binalara verilen ruhsatlarda ise zemin etütleri ve raporlamaların şart koşulduğunu anlattı.
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile görüşüp yol haritamızı çıkardık. Sakarya özelindeki kentsel dönüşümün ilkeleri ne olacak, onu belirledik. İlçe belediyelerimizden gelen yetkili arkadaşlarla geniş katılımlı toplantılar yaptık, onlara ilkelerimizi ve stratejilerimizi anlattık. Proje finansmanı için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na (MARKA) başvurumuzu yaptık. Tüm bunlar olurken ilçe belediyelerimizden riskli bölgelerle ilgili çalışmalarını yapmalarını ve bize acil iletmelerini söyledik. Neredeyse tüm ilçelerimiz bu belgeleri gönderdiler. Bir iki ilçemizin çalışmaları devam ediyor, bu bölgeler de gelirse proje tamamlanmış olacak ve bakanlığa sunulmuş olacak. Bakanlık onayıyla kentsel dönüşüm işlemleri inşallah başlayacak."