Türkiye Barzani ile uzun zamandır kazan/kazan prensibi altında dostane ilişkiler geliştiriyor. Hatta bunun için ABD ve Merkezi Irak Yönetimi’nin de hışmını üzerine çekmişti. Türkiye bu referanduma, Suriye’de olduğu gibi, Irak’ın bütünlüğünün korunmasından yana olduğu için karşı çıkıyor. PKK ve YPG ise, bu referandumun hem dış destekçileriyle kol kola olduğundan, hem de Suriye’nin kuzeyindeki devlet kurma planlarına katkı olacağını düşündüğü için arka çıkıyor. Konuya oldukça vakıf bir Kürt kardeşimiz bana gönderdiği bir mesajda, referandumun neden Kürtlere zarar vereceğini şöyle özetlemiş; aynen aktarıyorum.
Aferin.., işte böyle.., dik durmaya çalış Schulz!.. Ama öyle söylemekle olmaz… Buraya gel, Cumhurbaşkanımızla istişare et, sana öğretsin… Gelmişken Kılıçdaroğlu’yla da görüş… Berlin’den Köln’e yürürsün!.. Seçimden önce çok faydalı olur… Merkel de otursun oturduğu yerde…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin, tüm uyarılara rağmen 25 Eylül’de Irak’ı bölmek için adım atması halinde Türkiye’nin tavrının sert olacağını açıkladı. Erdoğan, ayrıca Ankara’nın nihai tavrını netleştirmek için 27 Eylül’deki MGK toplantısının 23 Eylül’e alındığını da söyledi.
Erbil’in bağımsızlığı, içselleştirilmiş Kürt milliyetçiliği ve Türkiye
Ufuk ULUTAŞ ufuk.ulutas@aksam.com.tr
IKBY’nin Barzani önderliğindeki bağımsızlık arayışının Türkiye’de tartışılma biçimi oldukça sorunlu. Bunun ana sebebi ise tartışmanın iki cenahın bilindik ezberleri arasında sıkışmış olmasıdır. İki cenahın fikirleri birbiriyle zıtlaşıyor
“Doğu-Batı mücadelesi şimdi, bir anlamda sömürgecilik ve emperyalizm dönemleriyle kurulan Batı hegemonyasının, çökme sürecini ifade etmektedir. Burada Türkiye’nin yeri önemlidir ve merkezi bir konum teşkil etmektedir.”
Ülkemizde pek konuşulan bir konu değil plastik torbalar. Alıp kullanıyoruz ama sonra bu torbaların ne olduğunu, nereye atıldığını, ne tür belalar yarattığını bilmiyoruz, pek de düşünmüyoruz.
İlk evliliğini yapacak gençlere ‘çeyiz hesabı’yla 5 bin liraya kadar destek veriliyor. Şu ana kadar 25 bin 678 kişinin bankalarda ‘çeyiz hesabı’ açtırdığı belirtiliyor. Yurtdışında evlenen Türkler de, bundan yararlanabilir.