Yakın tarihimizde ve bugün, siyasi, sosyal, ekonomik tartışmaların verimsiz olmasına ve çatışmalı geçmesine dair birçok neden var mutlaka. Bu alanlardaki nihai görüntüler sadece birer sonuç. Temelinde Batılılaşma sürecimizde yaşadığımız “kazalar” var. Tanzimat ile sadece askeriyeyi değil, devletin idari ve toplum yapısını kapsayan ilk ciddi girişim yapıldıktan sonra, ortaya garip bir bölünme çıkmaya başladı ve bu zamanla esas haline geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kadar hedef olması da bununla bağlantılı; Türkiye ve Ortadoğu’daki harita değişikliği oyunlarını bozan Erdoğan’dan başkası değil. Hâlâ bu konuda tek engel Erdoğan. Nasıl ki yüz yıl önce Filistin topraklarını işgal etmenin önünde Abdülhamid Han’ı engel görüp onu devirmeye kalktılarsa, bugün de, ikinci İsrail’in önünde Erdoğan’ı engel görüp onu ortadan çıkarmaya çalışıyorlar.
Küresel çalkantı, gerçekliklerimiz ve cumhurbaşkanlığı sistemi
Ufuk ULUTAŞ ufuk.ulutas@aksam.com.tr
Cumhurbaşkanlığı sistemi de dahil olmak üzere bir süredir Türkiye’deki kritik meselelere ilişkin kararlar, karşıtlıklar üzerinden veriliyor. Bu sebepten meselelerin aslına ilişkin tartışmalardan ziyade karşıtlıkların gürültüsünü duyar olduk. Bu esnada gözden kaçırılan iki hususun altını çizmemiz gerekiyor. Birincisi bu gürültüde meselenin aslına ilişkin tartışmayı kaçırmamalıyız. İkincisi ise ne kadar sosyal medya raconuna ters olsa da asla ilişkin tartışmalarla da Türkiye’nin geleceğine ilişkin bir pozisyon alabiliriz.
Eski iktidar geleneğinin ‘Tek parti’ yönetiminin mirasçıları için anlamlı olabilir fakat onlar tarafından 3 Mayıs 1944’te ‘tabutluklara sokulan’, resmi iktidarın bütün baskı araçlarıyla saldırıya uğrayan Ülkücülerin, bu sistemi savunmak için CHP ve HDP ile aynı safta buluşmasını istemek (buluşacağını tahmin etmek!) sadece ahlaki bir problem midir?
Ödemeler dengesi tablosu kasımda ihracatın yüzde 8.4, ithalatın da yüzde 5.4 arttığını, dış ticaret dengesinin ise yüzde 6.4 oranında azalarak 3.1 milyar dolardan 2.9 milyar dolara gerilediğini gösteriyor. Net hizmet gelirleri kasım ayında 1.3 milyar dolardan 1.0 milyar dolara gerilemiş. 2016’nın ilk on bir ayında net hizmet gelirleri 23.6 milyar dolardan 14.9’a inmiş durumda. Kabaca yüzde 37 oranında düşüş söz konusu. Bavul ticareti gelirlerinde de yüzde 11 oranında düşüş var. Bu da cari açık açısından olumsuz.
Bankalarla imzalanan protokollerle beraber emeklilere yapılacak promosyon ödemelerinin detayları da belli oldu. Ödemeler mart ayında yapılmaya başlanacak. Ödemeler SGK’dan alınan gelir ve aylıkların tamamı üzerinden yapılacak.