TBMM'ye sevkedilen son torba tasarıda ana hedef istihdamın artırılması. Asgari ücretin vergi diliminden etkilenmemesini sağlayacak düzenlemeyle, kadın ve genç istihdamına destek verilecek. 5 bin ücretli öğretmen alınmasının önünü açan tasarıya göre konut ve çeyiz hesaplarına devlet katkısı da artacak.
TBMM'ye sevkedilen son torba tasarıda ana hedef istihdamın artırılması. Asgari ücretin vergi diliminden etkilenmemesini sağlayacak düzenlemeyle, kadın ve genç istihdamına destek verilecek. 5 bin ücretli öğretmen alınmasının önünü açan tasarıya göre konut ve çeyiz hesaplarına devlet katkısı da artacak.
2/29
Vergi kanunları başta olmak üzere ile bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı, TBMM'ye sevkedildi. Başta istihdam ve sosyal güvenlik olmak üzere önemli düzenlemeler getiren tasarı şunları içeriyor:
3/29
SEFERBERLİĞİN SGK'SI DEVLETTEN
1 Ocak 2018'den 2020 sonuna kadar ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği sağlanacak.
4/29
Asgari ücret üzerindeki vergi yükünün, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde sabit tutulmasıyla, asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesi sağlanacak.
5/29
İşverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan 100 liralık asgari ücret desteği 2018 yılında da devam edecek.
6/29
İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdama daha yüksek sosyal güvenlik primi desteği verilecek.
7/29
İşten çıkarılan işçinin kıdem tazminatı tutarı kadarlık bir tazminat tutarı vergiye tabi tutulmayacak.
8/29
İKİ İŞÇİ ALANA ÜCRET DESTEĞİ
İmalat sektöründe çalışan küçük işletme ve esnafa, 18-25 yaş arası 2 kişi ilave istihdam için gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği verilecek
9/29
Kadın, genç ve engelli istihdamında 12 ay yerine 18 ay teşvik verilecek.
10/29
Kreş desteği için gelir vergisi desteği getirilecek.
11/29
Öğrenci olan yetim çocuklar, çalışsalar da aylık almaya devam edecek.
12/29
Öğrenciler, anne veya babalarından dolayı hak kazandıkları pasaport hakkı, çalışmaları halinde de devam edecek.
13/29
Vakıf üniversiteleri, özel hastaneler, eczaneler prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanacak.
14/29
ÇEYİZ HESABI KATKISI 7.500 TL'YE ÇIKIYOR
Çeyiz hesabında devlet katkısı oranı yüzde 20'den yüzde 25'e, azami katkı 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çakarılıyor.
15/29
Amatör sporculara kulüpler tarafından ücret ödemeleri üzerinden yapılacak gelir vergisi kesintilerinden vergi iadesi yapılarak kulüpler adına açılacak hesaba aktarılacak.
16/29
Eğitim ve yurt faaliyetinde bulunan derneklere, devlet taşınmazları 49 yıl süre ile bedelsiz verilecek.
17/29
Organize sanayi bölgelerinin altyapı yatırımları KDV'den istisna.
18/29
Ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili kolaylaştırılmış sigorta bildirim ve prim ödeme işlemleri kapıcılar için de geçerli.
19/29
Yayınlarını internet sitelerinden de yapan TV kanalları, lisans almak zorunda olacak.
20/29
Yeni kurulan sermaye şirketlerince, yurtdışından sermaye olarak Türkiye'ye getirilen dövizin, hesap döneminin sonuna kadar kur değerlemesine tabi tutulmaması ve bu kazancın vergilenmesinin önüne geçilecek.
21/29
5 BİN ÖĞRETMEN SINAVLA ALINACAK
Ek ders ücreti karşılığında görev yapmış ve en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olan öğretmenlere sınavla ücretli öğretmenlik verilecek. Bu şekilde, 5 bin öğretmen alınacak.
22/29
Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlardan hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı verilecek.
23/29
10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 arasında kömür madenlerinin yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalıların eş ve çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri kamuda istihdam edilecek.
24/29
AKKUYU SANTRALİ STRATEJİK YATIRIM
- Akkuyu stratejik yatırım olacak.
- Spot gaz ve CNG ithalatına düzenleme.
- Akaryakıt gibi kullanılan 10 numara yağ gibi yağlar, ÖTV'ye tabi olacak.
- Küçük LPG dağıtıcıları stok yükümlülüğünden muaf tutulacak.
- Çatıda elektrik üreten KDV'den muaf.
25/29
- Kaçak madencilik yapanlara hapis var.
- Maden işletmecilerine destek getiriliyor
26/29
TBMM'ye sevk edilen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun tasarısında, taşıt sahiplerini ilgilendiren önemli maddeler bulunuyor. Torba yasanın içinde yer alan maddelere göre, 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapılacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017 yılındaki trafiğe kayıtlı araç sayısı 22.2 milyon adeti buluyor. Bu araçların 7.8 milyonu 16 yaş ve üzerinde, yani en yeni 2002 model iken, traktör ve motosikletler çıkarıldığında ise ÖTV indiriminden yararlanabilecek araç sayısı 6 milyon adede yaklaşıyor. TÜİK verilerine göre, 16 yaş ve üzeri 4.4 milyon adet otomobil, 812.6 bin adet kamyonet, 377.2 bin kamyon, 177.4 bin minibüs ve 75 bin adet otobüs bulunuyor.
27/29
31 Ocak 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere tasarıya giren maddenin, ikinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla düzenlendiği belirtiliyor.
28/29
Yasanın Meclis'ten geçmesi halinde, 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon sahipleri araçlarını trafikten kaydını sildirme yoluyla hurdaya çıkartarak, karşılığında yeni araç alımlarında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indiriminden faydalanabilecek.
29/29
KONUT HESABINA 20 BİN TL KATKI
Torba yasada mevcut konut hesabı sistemine işlerlik kazandırılması amacıyla devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25'e çıkarılıyor. Ayrıca konutların tapu harcında indirim yapılması, daha düşük kredi faizi imkanı sağlayacak sözleşmelere ilişkin esasların düzenlenmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki alınıyor.