Ispanağın içeriğinde potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, çinko, Karoten beta, Lutein-zeaksantin bulunmaktadır. Karoten beta çok az sayıda besinde bulunur ve çok değerlidir. Bu bakımdan ıspanağın bol miktarda Karoten beta içermesi önemlidir.
Ispanağın kalori ve yağ oranı düşüktür. Bu bakımdan diyet yapan, kilo vermeye çalışan kişiler doymak için büyük porsiyonlarla ıspanak tüketebilmekteler. Ispanağın içindeki besleyici çözünür lifler, sindirim sisteminin tam fonksiyonla çalışmasını ve dolayısıyla da kişinin daha kolay kilo vermesini sağlar.
K vitamini açısından çok zengin olan ıspanak sağlıklı ve güçlü kemikler için çok büyük önem taşır. Kemiklerin yapısını koruyucu özelliği ile ıspanak, süt ürünlerinde bulunan kalsiyumla karşılaştırılabilecek oranda kalsiyum içermektedir. Bu bakımdan süt ve süt ürünlerini tüketmekten hoşlanmayan ya da tüketme imkânı bulunmayan kişilerin de bunlara alternatif olarak ıspanak tüketmeleri önerilir.
Yüksek tansiyon ya da yüksek kan basıncı yaşamsal fonksiyonlar açısından çok tehlikelidir. Özellikle böbrek rahatsızlıklarının, kalp ve damar hastalıklarının, inme gibi sorunların başlıca sebeplerinden birisi yüksek tansiyondur. Ancak düzenli aralıklarla ıspanak yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin tansiyonları dengeli ve kabul edilebilir seviyede kalır, sinirleri gevşer.
Ispanağın sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Düzenli olarak haftada 1-2 kez ıspanak tüketen kişiler, stresten uzak kalır, daha rahat bir ruh haline sahip olur. Özellikle akşam yemeğinde tüketilen bir porsiyon ıspanak kişinin daha rahat bir uyku uyumasına, günün yorgunluğunu atmasına yardım edecektir. İçeriğinde bulunan çinko, demir, magnezyum gibi elementler, ıspanağı enerji verici, vücudu dinlendirici bir besin haline getirmektedir.
Ispanak pek çok vitamin, mineral ve element açısından çok zengindir. Ancak ıspanağın en net bilinen içeriği kesinlikle demirdir. Zira demir açısından en zengin besinin ıspanak olduğu söylenebilir. Bu bakımdan kansızlık ve kansızlıktan kaynaklı her hangi bir sorun yaşamak istemeyen kişilerin en az haftada iki kez düzenli olarak ıspanak tüketmeleri gerekir. Demir eksikliği kişide sadece kansızlık, anemi değil, yanında pek çok farklı hastalığı da getirmektedir. Bu bakımında kadınlar hamilelik döneminde ve doğum sonraki süreçte, çocukların da büyüme, gelişme çağında mutlaka düzenli olarak ıspanak tüketmeleri gerekir.
Cildin sağlığını ve güzelliğini korumanın yolu doğru ürünlerle, sağlıklı beslenmektir. Zira cilt dıştan bazı ürünlerle onarılabilir, ancak sağlıklı beslenme sayesinde içten yeniden yapılanabilir, güzelleşebilir. İşte bu bağlamda zengin vitamin, mineral, element içeriğiyle cilde mucizevi etkileri olacak besinlerden birisi de ıspanaktır. Özellikle de ıspanaktaki A, C, E ve K vitaminleri cildi beslemekte, dış etkenlerin ve yaşlılığın olumsuz etkilerinden korumaktadır.
Bazı besinlerin içeriğinde yer alan, arter duvarının kalınlaşmasını ve kalp krizini önleyici özelliği bulunan Lutein ıspanakta da bolca bulunmaktadır. Bunun yanında ıspanak, yine yüksek yağ birikimini önleyerek kalp krizini önüne geçebilen özelliğiyle bilinen Nitrit de içermektedir. Bu bağlamda düzenli olarak ıspanak tüketen kişilerin atardamar rahatsızlıkları ve kalple ilgili hastalıklara yakalanma olasılığının düşük olduğunu söylemek mümkündür.