Ramazan'da iftar sofralarının vazgeçilmezi hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Ramazan ile bu denli bütünleşen hurma oruç açarken tercih ediliyor. Peki, hurma nasıl bu kadar Ramazan ayıyla bütünleşti? Oruç açarken neden hurma tercih edilir? Sağlık uzmanları hurma ile iftarı açmanın nedenlerini açıkladı. İşte orucu hurma ile açmanın nedenleri ve hurmanın mucizevi faydaları...
Oruç açarken neden hurma tercih edilir? İslam alimleri ve sağlık uzmanları hurma ile iftarı açmanın nedenlerini farklı şekillerde yorumluyor.
Sahabeden Selman el-Farisî'nin (r.a.) aktardığına göre, Peygamberimiz'in (s.a.s) tüm sahabelere Ramazanayının rahmet, mağfiret ve bereket, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu ashabına yaptığı konuşması esnasında , bir sahabe "Ey Allah'ın elçisi! Hepimiz iftar verecek güce sahip de iliz ki" söyleminde bulunur. Bunun üzerine Hz. Peygamber sahabeye cevaben, "Allah, bu sevabı bir tek hurma veya bir bardak su veya bir içimlik süt ikramı ile de verir" buyurdu.
HURMA MEYVESİNİN FAYDALARI
Tadı güzel olan ve hemen herkesi mest eden bu meyve lezzetinin yanı sıra içerdiği besin değerleriyle sağlığa da etki sağlar. Bunun yanında vücudu temizlediği, kalp sağlığına koruduğunu, hafızayı güçlendirdiğini tansiyona ve diyabet gibi birçok hastalığa karşı mücadelede yardımcı olur.
Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Çok yüksek lif içeriyor. Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından da koruyor. Ayrıca kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden de koruyor.
Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder. Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler.