Herhangi bir kişi de yüksek kan şekerinden etkilenebilir. Sinirler, kan damarları ve organlar bu durumdan zarar görebilir. Komplikasyonları önlemek için endişe verici belirtilerdir.
2/17
Sürekli açlık
Yüksek kan şekeri, hücrelere giren glukozu engeller. Bunun sonucunda vücut enerji alamaz ve tekrar acıkırsınız. Bu bir kısır döngüdür.
3/17
Artan yorgunluk
Vücut glukozu absorbe etmez ve enerji verimsiz kullanılır. Vücut, ihtiyaç duyduğu yakıtı alamaz bu da kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.
4/17
Sık sık idrara çıkma
Eğer kan şekeriniz yüksekse böbreğiniz sıvıyı ememez. Böylece vücut, kandaki ve hücrelerdeki glukoz konsantrasyonunu dengelemeye çalışır. Bunun sonucunda da idrara sık çıkarsınız.
5/17
Ağız kuruluğu, aşırı susuzluk
Ağız kuruluğu ve susuzluk sorunlarınız varsa bunun sebebi şiddetli sıvı kaybıdır. Su içmelisiniz, şekersiz çay da tüketebilirsiniz.
6/17
Kilo kaybı
Yüksek kan şekeriniz varsa kısa süre içerisinde kilo kaybedebilirsiniz. Sık sık yemek yemek ve yüksek kalorili yiyecekler tüketseniz bile kilo kaybı gerçekleşebilir. Bunun sebebi ise şu şekilde açıklanıyor:
7/17
Sık idrara çıkma nedeniyle sıvı kaybı tüm vücutta düşük sıvı seviyesine yol açar ve bu da kilo kaybına neden olur.
* Eğer insülin düzeyi glukoz metabolizması için yeterli değilse, vücut yağ yakma moduna geçer.
8/17
Bulaşıcı hastalıklar
Hem erkeklerde hem de kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları oluşabilir.
9/17
Kuru cilt
Yüksek kan şekeri cildin kurumasına neden olabilen faktörleri tetikleyebilir. Örneğin, aşırı idrara çıkma vücudu büyük ölçüde kurutur.
10/17
Kan dolaşımına bağlı olarak, bacaklarda cilt sorunları meydana gelebilir. Hasarlı sinirler, ter bezlerinin normal çalışmasını bozabilir ve cildin su dengesini etkiler.
11/17
Bulanık görme
Bulanık görme de yüksek kan şekerine bağlı olarak dehidrasyonun bir sonucudur. Göz hücreleri de bu durumdan olumsuz etkilenir ve sonuç olarak göz düzgün bir şekilde odaklanamaz.
12/17
İktidarsızlık
Sinirler ve kan dolaşımındaki sorunlara bağlı olarak cinsel sorun yaşanabilir.
13/17
Konsantrede zorluk
Yüksek şeker düzeyleri, glikozun beyin hücrelerine girmesini önler, böylece beyin enerji elde etmede zorluk çeker. Bu olumsuz etkiler hızlı düşünme ve karar verme yetilerini olumsuz etkiler.
14/17
Sinirlilik
Yapılan araştırmalara göre; kan şekeri yüksek olan kişiler daha endişeli, sinirli ve depresyona eğilimli oluyor. Şeker ayrıca ruh halini etkilemede sorumlu olan besinlerin de emilimini gerçekleştirir.
15/17
Bu mineral kan şekerini dengede tutmak zorunda çünkü kanı glukozdan temizleyen insülin onsuz çalışamaz.
16/17
Yara ve kesiklerin yavaş iyileşmesi
Yüksek şeker seviyelerinin bir sonucu da damar hasarıdır. Bu, özellikle bacaklarda kan dolaşımı sirkülasyonunu yavaşlatır. Dokuların yetersiz beslenmesine yol açar.