Kahve içeriğinde, 1000’den fazla biyoaktif bileşik bulunduran karmaşık bir bileşik. Bunlardan sağlık üzerine etkili olanların kafein, diterpen alkoller ve klorojenik asit.
Kafein miktarı kahvenin türüne, kavrulma derecesi ve pişirme yöntemine göre farklılık gösterir. Hatta aynı standartlarda hazırlanan kahveler arasında da kafein miktarlarının farklı olabildiği görülmüştür.
Kahvenin yapısında kafeinden ziyade; antioksidan, antibakteriyel, kan şekeri dengeleyici, kan yağları düzenleyici etkiler bulunuyor. Bu faydalı etkileri günlük 2-3 fincanı aşmamak üzere tespit edilmiştir. Daha fazla içildiğinde zararlı etkiler gözlemlenebiliyor.
Hamilelik döneminde de kahve tüketimi günde 1-2 fincan olarak sınırlandırılmalı. Yine fazla miktarda kafein, uykusuzluk ve anksiyeteye sebep olabiliyor.
Tansiyon konusunda ise tam bir sonuca ulaşılamamıştır. Bazı çalışmalar hafif bir yüksekliğe sebep olduğunu gösterirken, bazı çalışmalarda düşürdüğü bile tespit edilmiştir.