- Yaban mersininde bulunan "antosiyaninler" yaşa ve ultraviyole ışınlarına bağlı olarak oluşan retina problemlerine karşı koruma sağlar, gece görme kapasitesini artınr.
2/11
- Antosiyanin'lerin yaşlılarda katarakt oluşumunu geciktirdiği gece görüşünün azalması ve sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) gibi göz sorunlarının önlenmesinde önemli bir rol oynadığı içeriğinde bulunan A-A vitamini ve çinko minerali zengini olmasına bağlanmıştır.
3/11
- Yaban Mersini meyvesi içerisinde polifenoller, salisilik asit, karotenler, folik asit, lifler,B vitamini kopleksi Ave E vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor, magnezyum, demir, Riboflavin, niasin ve fitoestrojenler bulunmaktadır.
4/11
- Bitki meyvesinin insan sağlığına etkileri konusunda yapılan kapsamlı araştırmalar, bileşiğinde bulunan kateşinler (fenolik bileşikler) antimikrobial ve antioksidatif (serbest radikal süpürücü) etkiye sahiptir.
5/11
- Proantocyanidin ve antosiyaninler ise kapiller (kılcal) damar yırtılmaları ve kanamaları göz'de retina ve beyin kanamalarına karşı damar sağlığı ve bütünlüğünü korur.
6/11
- Meyva bileşimindeki flavonoid'Ier, bilinen güçlü antioksidan etkileri ile serbest radikaller süpürerek kanser koruyucu olarak etkili olurlar.
7/11
- Ek olarak içerikteki antosiyaninler mide ve kalın bağırsak ülserlerinde hızlı bir iyileştirici özelliğe sahiptirler.
8/11
- Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olur, idrar yoluna yapıştığından idrarla da atılamamaktadır.
9/11
- Yabanmersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilmektedir.
10/11
- Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.
11/11
- Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir.