Kilo problemi yaşayan kişilerin sayısındaki artış, şok diyet listelerini gündeme getiriyor. Bazen ölümcül olabilen diyet hatalarına kanmamak için kulaktan dolma bilgilere inanmayın.
2/19
Yapılan diyetlerin başarısız olmasının en önemli sebebi, diyete başlamaktır. Diyete başlanmaz, diyet bir yaşam şeklidir ve hayata adapte edildiğinde kilo probleminizin olamayacağı anlamına gelir. Sağlık beslenmeyi öğrenir ve hayat tarzınız haline getirirseniz, size kilo aldıran pek çok şeyden uzak kalmış olursunuz. Kilo problemi yaşayan insanların sayısındaki feci artış, şok diyet listelerinin gündemde kalmasına sebep oluyor.
3/19
Özellikle bilgi kirliliğinin had safhada olduğu internet ortamı, büyük bölümü bilimsel temele dayanmayan listelerle dolu. Uzun süre bir yemek listesine devam edemeyeceğini düşünenler, temel noktalara temas ettiğine inandıkları davranışları benimsiyor. Bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırma, toplumda diyet efsanelerine inancın son derece yüksek, kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili hatalı bilgilerin de yaygın olduğunu ortaya koydu.
4/19
Yağlı yemek kilo aldırır mı?
Son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını gösteriyor. Az miktarda yağ tüketmek, aslında tokluk sinyallerini harekete geçirerek daha çabuk tok hissetmenize yardımcı olur ve böylece daha az yemenize neden olur. Ayrıca doğru yağları tüketmek, sağlıklı vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Diyetinize dahil edeceğiniz yağın özellikleri de önemli.
5/19
Tercihiniz, çoklu doymamış yağlardan yana olmalı. Kanola, aspir yağı bu yağlara iyi birer örnektir. Ayrıca balık, kril, deniz ürünleri, su yosunları, keten tohumu ve/veya ceviz ve hem tekli doymamış yağ, hem de omega-3 yağ asitleri içeren zeytinyağı gibi omega-3 kaynağı yağlar sağlıklı seçimlerdir.
6/19
Akşam 7'den sonra yemek yememek mi gerekir?
Yedikleriniz kol saati kullanmaz! Yemeği durdurmanın vakti, yatış zamanınıza göre planlanmalıdır. Yatağa girmeden iki saat önce yemek yemeyi kesmek yeterlidir. Tabii akşam yemeklerinin mutlaka hafif geçirilmesi gerektiğini de unutmayın.
7/19
Az ve sık yemek kilo verdirir mi?
En sık duyulan diyet hurafelerinden biri de budur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, az ve sık yemenin metabolizmayı yavaşlattığını gösterdi. Ayrıca bu tip beslenmede gün sonunda alınan toplam kalori miktarı, üç ana öğünle alınandan daha fazladır.
8/19
Kilo vermek kadınlar için daha zordur
Erkekler daha fazla kas kütlesine sahiptir ve daha az hormonal değişime uğrarlar. Bu da, ilk birkaç kiloyu vermeyi kolaylaştırır. Ancak, araştırmalara göre; zaman içinde kilo verme, sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutinine sadık kaldıkça kadınerkek arasındaki oran eşitlenir.
9/19
Kalori, her gıdada aynı değerde midir?
Herhangi bir yemeğin kalorisinden bahsederken, diğer alternatiflerinde bulunanla aynı şeyden bahsettiğimizi düşünürüz. Oysa her kalori aynı değildir. Bazı kaloriler daha hızlı doymanıza neden olur ve böylece iştahınız birden gider.
10/19
Diğer kaloriler daha az doyurucudur ve iştahınız devam eder. İlk türdeki kalorileri almak istiyorsanız, tereyağı ve yağlı etlerde bulunan az doyurucu doymuş yağları, avokado ve kuruyemişlerde bulunan doyurucu çoklu doymamış yağlarla değiştirin.
11/19
Zayıflama hapları hızlı kilo verdirir mi?
Son yıllarda ortaya çıkan en tehlikeli diyet trendi bu tür haplardır. Birçoğuna internet üzerinden kolayca ulaşmak mümkün. Ancak bunun gerçek olması için mucize gerekir. Şöyle düşünün, obezite son yılların en büyük belası. Böyle bir hap ya da içerik doğru olsaydı, piyasa avcıları tarafından ele alınır ve bir süre sonra reçete edilir hale gelirdi. Oysa bu tip haplar genelde kulaktan dolma 'kullanıcı' tavsiyeleri ile gündeme geliyor..
12/19
Az yersem zayıflarım
Öğün atlamak, diyetteyken yapacağınız en önemli hatalardan biridir. Bu, metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur ve bedeniniz, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşündüğünden alarm durumuna geçerek kendini korumaya alır. İnsan bedeninin üç-beş haftalık kıtlığa dayanmasının mümkün olduğunu unutmayın.
13/19
Light ürünler tercih edilmeli mi?
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, yağı tamamen alınan süt ve süt ürünlerinde şeker oranı artıyor. Light ürünler yerine az ya da yarım yağlı olanlarını tercih edin.
14/19
BOL SU İÇMEK ZAYIFLATIR
Evet, bol miktarda su içmek zayıflamaya yardımcıdır, hatta faydalıdır. Ancak tek başına yeterli değildir. Su ile ilgili duyulan bir başka yanlış ise sabah kalkar kalkmaz ılık su içmekle ilgidir. Sıcak su zayıflamanızı kolaylaştırmaz!
15/19
Aksine soğuk ya da serin su içmelisiniz. Soğuk ya da serin su içtiğinizde bedeniniz onu kendi ısısına çıkarmak için enerji sarf eder. Bu, hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de ekstra kalori harcamanızı sağlar.
16/19
EGZERSİZİ AÇ KARNINA MI YAPMAK GEREKİR?
Son yıllarda yapılan karşılaştırmalı bir araştırma, aynı egzersizi aç veya tokken yapmak arasında yakılan kalori miktarı bakımından bir fark olmadığını gösterdi.
17/19
Bu çalışma, aynı kaloriyi yakıyor olmanın yanında açken egzersiz yapmanın, kas kaybetmeye sebep olabildiğini de göstererek sonlandı.Yani aç karnına egzersiz yaptığınızda, kas kaybetmeye daha yatkın oluyorsunuz.
18/19
Oysa tok karnına egzersiz yaptığınızda kas değil yağ yakarsınız.
19/19
Egzersiz yapmadan 30 dakika önce, tercihen yoğurt veya protein karışımı tüketerek vücudunuzun besin öğelerini egzersiziniz için hazır hale getirmesini sağlayabilirsiniz.