Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni SİHA üssü, Geçitkale Askeri Havaalanı'nda 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Kıbrıs Barış Harekâtı yıl dönümü törenleri sırasında tam faaliyete geçecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'nin askeri üs hamlesi, Yunan basınınca, "işgal" başlıklarıyla manşetlere taşındı.
KALICI OLACAK
16 Aralık 2019'da Dalaman'daki üsden kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı, 5 saatlik bir uçuşun akabinde KKTC'nin Geçitkale Askeri Hava Üssü'ne inmişti. O zamandan bu yana Geçitkale, Doğu Akdeniz nöbeti tutan SİHA'lar için "iniş noktası", Dalaman ise daimi üs olarak kullanıldı.
Pist yenileme çalışmalarının yapıldığı Geçitkale Hava Üssü'nün, daimi SİHA üssü olması için bakım ve tamirat merkezlerinin kurulması, silah sistemlerinin ve cephanelik depolarının inşa edilmesi, mevcut yapıların yenilenmesi çalışmalarına yakın zamanda başlanacak.
BU KEZ İSVİÇRE BASININDA
Öte yandan Ukrayna, Katar, Azerbaycan, Tunus ve son olarak Polonya... Halihazırda beş ülkeye ihraç edilen Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) bu kez İsviçre medyası tarafından haberleştirildi.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak'ın 19 Mayıs tarihinde paylaştığı bir Twitter mesajının askeri çevreler için bir sürpriz olduğunu aktaran SRF, NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkenin 24 Bayraktar TB2 aldığını yazdı.
Fas'tan Tunus'a, Katar'dan Suudi Arabistan'a Kuzey Afrika'nın yarısı ve Arap ülkeleri 'Made in Turkey' damgalı silahları ordularına sunmak için yarış halinde. İsviçre televizyonu SRF'ye göre, söz konusu ülkeler Türkiye'nin müttefiki veya karşıtı olsalar da konu silahlara geldiğinde hepsi mucizevi Türk silahlarını hasretle bekliyor.
JAPON BASINI: İŞTE POTANSİYEL MÜŞTERİLER
Japon basınında geçtiğimiz hafta çıkan bir haberde, Bayraktar TB2'nin yeni potansiyel müşterileri arasında İngiltere, Çekya, Macaristan, Bulgaristan ve Arnavutluk olduğu yazılmıştı. Araştırmacı-yazar Hitoshi Sato tarafından kaleme alınan ve Yahoo! News Japan'da yayınlanan makalede, Polonya semalarında uçacak Türk SİHA'larının Rusya üstündeki baskıyı daha da artıracağı vurgulanmıştı.
AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE GÖVDE GÖSTERİSİ
Türkiye'den onlarca silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna, Rusya ile Nisan ayında yaşanan gerilimin ardından büyük bir gövde gösterisine girişti. Ukrayna ordusu, Belarus sınırına yakın konumdaki Rivne bölgesinde kara birliklerinin yanı sıra ilk kez Bayraktar TB2 SİHA'ların kullanıldığı geniş çaplı tatbikat icra etti.
Ukrayna ordusunun paylaştığı görüntülerde, Bayraktar TB2'den ateşlenen füzeyle imha edilen hedefin ardından harekat merkezindeki askerin eliyle zafer işareti yaptığı görüldü. Türkiye'den ilk SİHA'yı 2019 yılında alan Ukrayna, Rusya'nın Kırım çevresi ve sınıra 100 bin asker yığdığı geçtiğimiz Nisan ayında yine Bayraktar TB2'leri Karadeniz semalarında uçurmuştu. Gerilimin zirveye çıktığı günlerde, Rus medyası birçok kez Türk SİHA'larının Kırım çevresinde ve Ukrayna sınırında uçtuğu yönünde haberler yayınlamıştı.
Rus medyası, Ukrayna ordusunun karışıklığın sürdüğü Donbas'taki cephe hattına da Bayraktar TB2 konuşlandırdığını yazdı ancak bu resmi makamlar tarafından doğrulanmış değil. Türkiye'den şimdiye kadar altı Bayraktar TB2 SİHA'yı teslim alan Ukrayna, anlaşmayla birlikte aynı zamanda dronelarda kullanılacak 200 füzeyi de elde etmiş oldu.
BAYRAKTAR TB2 ALAN İLK NATO ÜLKESİ: POLONYA
Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'la sınırı olan Polonya, NATO'daki müttefiki Türkiye'den son yılların gözde silahı Bayraktar TB2 satın aldı. Haberi ilk olarak, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın devlet radyosunda yaptığı açıklamayla duyuldu.
Polonya lideri Andrzej Duda 24 Mayıs tarihinde Türkiye'yi ziyaret etti ve ziyarette Bayraktar TB2 SİHA'lara ilişkin anlaşma resmiyete döküldü. Doğu Avrupa ülkesi Polonya, çoğunlukla ABD silahları kullanıyor. Varşova yönetimi, 2020 yılında Amerikan silahlarını satın almak için 4,7 milyar dolar harcadı.
NORVEÇ'TE BİLE SES GETİRDİ
ABD'den İngiltere'ye, Fransa'dan Rusya'ya, İsrail'den Yunanistan'a dünya gündeminden düşmeyen Türkiye'nin savaş sahnesine sunduğu Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA), bu kez Norveç medyasında yer buldu. Norveç'in ekonomi gazetesi Dagens Næringsliv'de yayınlanan bir analizde ABD üretimi F-35'lerle yeni nesil SİHA'lar karşılaştırıldı ve beklendiği gibi Bayraktar TB2'ye övgüler sıralandı.
'Norveç'in kaç adet F-35'e ihtiyacı var' başlığıyla yayınlanan dış politika uzmanı Asle Toje imzalı analizde, ABD'nin gözde jetinin Washington'da bile bir güven krizi yaşadığı vurgulandı. Asle Toje, Trump yönetiminin son aylarında Savunma Bakanlığı koltuğunda oturan Christopher Miller'ın 17 Mart tarihinde 'ABD bu deliğe para atmayı bırakmalı' dediğini hatırlatıyor. Hava kuvvetlerinde radikal bir değişikliğe giden ve artık SİHA'lara yatırım yapacağını ilan eden İngiltere'nin, 138 olan F-35 siparişini 48'e düşürdüğü de yine yazıda yer aldı.
Asle Toje, aynı gazetede yazan eski asker ve halihazırda profesör olan Dag Henriksen'in birkaç hafta önce kaleme aldığı bir makaleden alıntı yaptı. Henriksen, ortaya çıkan tabloda Norveç'in F-35 siparişlerini iptal edip muharebe SİHA'larına yatırım yapması gerektiğini vurguluyor. Yeni nesil savaş uçağı F-35 projesinin oldukça yavaş ilerlediğini dile getiren Norveçli yazar, başlangıçta ucuz olacağı ilan edilen projenin günümüzde dünyanın en pahalı silah sistemine dönüştüğünü aktardı.
Bayraktar TB2'nin görevleri arasında farklı seviyelerde keşif yürütmenin yanı sıra çeşitli ekipman, sistem ve silahların çalışmasına müdahale etmek bulunuyor. Sunulan resimde, dronun kısmi de olsa uçuş yolu görülebiliyor. Kısa menzilli hava savunma sistemleri tarafından tespit edilme şansını en aza indirmek için transponder sinyalinin kasıtlı olarak kapatıldığı biliniyor.
Türk kaynakları da dolaylı olarak, Kırım'daki Rus ordusuna yönelik olası bir sinyal engelleme durumuna ilişkin bilgileri doğruluyor. Askeri analist Turan Oğuz, "Bugün ABD'ye ait 2 Global Hawk İHA, İngiltere'ye ait 1 RC-135W ELINT uçağı ve Ukrayna'ya ait 1 İHA Bayraktar TB2 (muhtemelen SIGINT ünitesiyle) Rusya'nın ilhak ettiği Kırım çevresinde uçtu." dedi.
BAYRAKTAR TB2 RUS MEDYASININ HEDEFİNDE
Rus medyasına göre, Rusya sınırlarına yakın keşif uçuşlarının yoğunluğu, mevcut durum saldırı hazırlıklarına oldukça benzediği için Rus tarafını tekrar bölgeye asker göndermek zorunda bırakabilir. Rus resmi televizyonunda yayınlanan skandal animasyona Türkiye geçtiğimiz günlerde yanıt verdi, görüntüler ve Selçuk Bayraktar'ın paylaştığı Twitter mesajı büyük ses getirdi.
Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı. Bayraktar TB2'nin açık şekilde hedefe konulduğu haberde, Rus yeni nesil Lancet drone'larının Suriye'deki saldırılarda kullanıldığı da hatırlatıldı.
Tüm Batı ve NATO'yu karşısına alarak Ukrayna sınırına bir ordu yığan Moskova, Bayraktar TB2'ler karşısında Dağlık Karabağ'da paramparça olan Pantsir hava savunma sistemini sınıra taşımıştı. Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ savaşında kullandığı Pantsir'ler Türk SİHA'ları tarafından yok edilirken, Rus hava savunma sistemi aynı akıbeti Suriye ve Libya'da da yaşamıştı.
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Perşembe günü ilk atış testini gerçekleştirdi. TİHA'nın kullandığı füzeler ise, Roketsan tarafından geliştirilen MAM-C, MAM-L ve MAM-T idi. MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk kez kullanılırken, TİHA testini Selçuk Bayraktar Çorlu'daki merkezden bizzat yönetti. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, insansız hava araçlarında 30 km menzil kabiliyetine sahip.
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Perşembe günü ilk atış testini gerçekleştirdi. TİHA'nın kullandığı füzeler ise, Roketsan tarafından geliştirilen MAM-C, MAM-L ve MAM-T idi. MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk kez kullanılırken, TİHA testini Selçuk Bayraktar Çorlu'daki merkezden bizzat yönetti. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, insansız hava araçlarında 30 km menzil kabiliyetine sahip.
İLK KEZ İKİ YIL ÖNCE UÇTU
Bayraktar Akıncı TİHA, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi ve halihazırda seri üretim sürecine geçildi. Seri üretim modelinin ilk uçağı olan Bayraktar Akıncı S-1 ise, kısa süre önce testler için Çorlu'ya getirildi. Dünya medyası tarafından 'oyun değiştirici' olarak tanımlanan ve özellikle Dağlık Karabağ savaşından bu yana manşetlerden düşmeyen Bayraktar TB2, şimdiye kadar Ukrayna ve Katar'a ihraç edildi.
Bayraktar TB2'den daha uzun ve daha geniş olan Bayraktar Akıncı TİHA ise, stratejik görevler icra edecek. 5,5 ton kalkış ağırlığı bulunan Akıncı TİHA, 400 kilogram dahili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1.350 kilogram füze taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor. 100'e yakın bilgisayar sistemiyle donatılan Akıncı TİHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metre kanat açıklığına sahip. En büyük farklarından biri ise, seyir füzesi atabilme yeteneği.
Söz konusu seyir füzesiyle Türkiye'nin yeni SİHA'sı büyük bir güç çarpanı olacak. Gelişmiş yapay zeka özellikleriyle donatılan Akıncı TİHA'nın burun kısmında ise milli üretim AESA radarı bulunuyor. Bayraktar Akıncı TİHA, yerli füzeler MAM-T, MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, NEB, SOM füzelerini kullanabilecek.