Fosil yakıtların yol açtığı çevre problemleri, temiz enerji kaynağı arayışını artırdı. Bu kaynakların başında gelen güneş enerjisinden elektrik üretimini sağlayan güneş pili sistemleri ise geleceğin önemli enerji üretim sistemleri olarak öngörülüyor.
İtalya'da bu alanda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Alberto Vomiero'nun katkı sunduğu "Elektrokimyasal Yeşil Hidrojen ve Oksijen Eldesi" projesi, TÜBİTAK'ın yanı sıra İtalya Ulusal Araştırma Kurumu tarafından desteklendi.
Bilim insanları, İzmir'de yeni teknik ve malzemelerle perovskite güneş pilleri üretmek için çalışmalar yapıyor.
Birinci neslin silisyum, ikinci neslin ise ince film güneş pilleri olduğuna işaret eden Ela, üçüncü yeni nesil güneş pillerinin de boya duyarlı, heteroeklem, plastik, katı hal boya duyarlı, tandem ve perovskite gibi nanoteknolojiye dayalı pillerden oluştuğunu aktardı.
Prof. Dr. Ela, söz konusu projeyle perovskite güneş hücrelerini yeni boşluk transfer malzemeleri ve elektron iletim malzemeleri ile geliştirerek hidrojen üretiminde uygulayacaklarını ifade etti.
Uluslararası bir araştırma grubuna sahip olmanın bilimsel çalışmalarını daha ileri seviyeye taşıdığını vurgulayan Ela, şunları kaydetti:
"Projenin yeşil hidrojen enerjisi bölümünü İtalya tarafı yürütecek. Hidrojen enerjisinde farklı elektrokataliz materyallerini sentezliyorlar. Biz burada tamamen yeni nesil, üçüncü nesil perovskite güneş hücrelerini üretiyoruz. Yeni bir yaklaşımla, yeni malzemelerle bu projeyi önerdiğimiz için TÜBİTAK ve İtalya tarafından da çok beğenildi ve projemiz geçti. Yüksek lisans, doktora öğrencilerimiz var. Doktora sonrası araştırmacılarımız var. Aynı zamanda bize katkısı hem teknoloji transferi anlamında hem de bu teknolojiyi daha ileri götürme anlamında ortak işbirliği önemli. Projemiz bu ay başladı. Hem İtalyanlar buraya geliyor hem de bizim Türk tarafı, İtalya'ya gidip beraber bilgileri transfer ederek bu teknolojiyi daha ileri seviyeye taşıyacağız. Amacımız tek perovskite hücre üzerinden hidrojen üretimini gerçekleştirmek. Bunu tek güneş piliyle sağlamak."