Bilye
Yerine göre misket ya da bilye diye anılan oyuncakla sokaklarda oynamak neredeyse çocukluk rüştünü ispat etmekle eş anlamlıydı. Daha çok bilye kazanmak üstüne oynan oyunlar için çocuklar sabahın erken saatlerinde bir araya gelir ve akşam karanlığında ancak evlerine girerdi. Gün sonunda kimi mutlu kimi hüzünlü olurdu.
2/25
Çim Adam
Türkiye’ye geldiği dönemde büyük bir çim adam satın alıp büyütme furyası başlamıştı. Her çocuğun sahip olmak istediği bu oyuncak ve bitki karışımı nesneye, tıpkı bir bitki gibi su verilir ve saçının uzaması beklenirdi. Saçıysa çimden olurdu. Uzayan çim saçlardan farklı şekiller yapılabilirdi ve çim adamın yüzü şekilden şekle sokulabilirdi.
3/25
Dikiş makinesi
Hazır giyimin bugünle kıyaslanamayacak ölçüde kısıtlı olduğu zamanlarda insanlar kendi evlerinde giysilerini tamir eder ya da kıyafetleri tamamen kendileri yapardı. Ayak hareketiyle çalışan dikiş makinelerinin o tekdüze sesini unutmak ne mümkün...
4/25
Düdüklü şeker
Diğer saplı şekerlerden tek ve en önemli farklı şeker bittiğinde çubuğunun çöp değil çok güzel bir oyun aracı olmasıydı. İsminden de anlaşıldığı gibi şekerin çubuğu düdük olarka kullanılabilirdi.
5/25
Ecza dolabı
İçinde yıllar öncede kalma ilaçların olmasına kimse şaşırmazdı çünkü "Bir gün lazım olabilir." diyerek o ilaçlar veya kutuları asla atılmazdı. Ağzına kadar dolu olan bu dolap, her evin demirbaşları arasındaydı.
6/25
Elektrikli süpürge
Oldukça hantal olmasına rağmen o dönemin teknolojisi ve fiyat performansına göre oldukça revaçta olan elektrikli süpürgenin o kulakları sağır eden sesini hatırlamayan yoktur.
7/25
Fasulye deneyi
Fen Bilgisi derslerinin yıllarca değişmeyen temel deneylerinden biriydi. 90’larda her çocuk en az bir kez bu deney vesilesiyle fasulyenin pamuk ve su vasıtasıyla büyüdüğünü tecrübe etmiştir. Her sabah uyanıldığında ilk önce fasulye kontrol edilir, büyüyüp büyümediği incelenirdi.
8/25
Game boy
Taşınabilir oyun cihazlarının atası olan bu aletteki oyun sayısı oldukça kısıtlı olmasına rağmen her çocuğunu elde etmek istediği teknolojik oyuncakların başında geliyordu. Pilini idareli kullanmak da oldukça önemli bir detaydı.
9/25
El gırgırı
Elektrikli süpürgelerin hantallığı göz önünde bulundurulduğunda oldukça pratik olan ve elektrik enerjisi istemediği için orta düzey her ailenin evinde bulunurdu. Küçük temizlikler için kullanılırdı.
10/25
Hesap makineli kol saati
Okulda hava atmak isteyen ya da kocaman hesap makinelerinden değil kolundaki saatten faydalanmak isteyen çocuklar için çok büyük bir hayaldi çünkü pahalıydı. Pek fazla çocuğun sahip olamadığı bu saatlerin yanı sıra neredeyse her çocuğun sahip olduğu ve alarmı ve ışığını bir oyuna dönüştürdüğü klasik plastik saatler de mevcuttu.
11/25
Kaset
Plaklar ve video kasetlerden sonra taşınması oldukça basit olduğu kadar da hassas olan kasetler uzun süre müzikseverlerin en kıymetli eşyası oldu. Bantın çıkması ya da istenen şarkının tekrar dinlenmesi için kalemle bant rulosunu sarmak en unutulmaz eylemlerdi.
12/25
Kasetçalar
Birbirinden farklı modelleri mevcut olsa da her zaman en çok tercih edilenleri son model olanları ve en az iki kaset haznesi bulunanları idi. Ses düzeyi ve kasedi ileri-geri sarma ile kayıt özelliği oldukça sık kullanılan özellikleriydi.
13/25
Walkman
Mobil kasetçalarların piyasaya çıkmasından sonra herkesin edinmeye çalıştığı ve gerçekten de cool’luk göstergesi gibi görülen bir makineydi. Görünür şekilde pantolon kemerine takılırdı ve mobil olunduğu halde müzik keyfini sürdürmenin tek yoluydu.
14/25
Leğen
Kimi zaman banyo yapmak için mecburi istikamet, kimi zaman da yaz sıcağında oyun oynamak için keyifle içinde oyuncakların yüzdürüldüğü leğenlerin ev halkı için onlarca farklı işlevi olurdu.
15/25
Mantar tabancası
Özellikle bayram zamanları toplanan harçlıklarla edinilen ya da arkadaşlarla para birleştirilip alınan mantar tabancalar, özünde tehlikeli olmasına rağmen dönemin çocuklar arasında en moda oyuncaklarının bir kısmı ne yazık ki böyle şeylerden oluşurdu.
16/25
Solo test
Oldukça keyifli bir zeka oyunuydu. Özellikle sokakta oynamaktan hoşlanmayan çocukların ya da akşamları evde sıkılan çocukların tercihiydi.
17/25
Taso
Çizgi film kahramanlarının cipslerin içinden çıkan promosyonu olan tasolar yıllarca çocukların en kıymetli koleksiyonu ve oyun aracı olarak kalmıştı. Hatta o dönemlerde bir seri tasosu olan çocuklar bunları hala saklar.
18/25
Telefon kulübesi
Sabit telefonlara erişim imkanı olmadığı zamanlarda iletişim kurmak için kullanılabilecek tek aygıttı. Önlerinde kuyruk olduğu dahi görülürdü. Jeton atıp konuşma yapıldıktan sonra jetonun tekrar içinden alınması hileleri oldukça cool görünmenizi sağlayabilirdi.
19/25
Atari salonu
Onlarca kocaman oyun makinesini görünce büyülenmiş bir şekilde etrafa bakmayan çocuk olmamıştır. Kasadan para karşılığı alınan jetonlarla çalışan bu oyun makinelerinde oyun seçenekleri çok fazla olmasa da popüler olduğu döneme göre rağbet gören oyun alanlarının başında geliyordu. Özellikle bayram harçlıkları alındıktan sonra çocukların bakkaldan sonra en çok ziyaret ettiği yer olabilir.
20/25
Milli perdemiz
Neredeyse evlerin yüzde 90'ında kullanılmış bu perdeleri unutmak ne mümkün...
21/25
Dantel
90’ların sonuna kadar neredeyse her evde yoğunlukla görülen danteller her erkek ve kadının çeyizinin olmazsa olmaz unsurlarındandı. Dantellerin kullanım alanı oldukça çoktu. Onlarca farklı tığ ve ip ile yapılan danteller özellikle kadınlar arasında en temel bilgi paylaşım konularından biriydi.
22/25
El feneri
Gaz lambalarından sonra taşınabilir bir ışık aracı olarak kullanılan ve ülkedeki istinasız her evde en az bir tane bulunan bu model fenerler sarı ışık yayardı. Büyük pille çalışan el fenerleri çok kıymetli görüldüğü için çocukların eline verilmezdi.
23/25
Çevirmeli telefon
Numara halkasını parmakla en sona kadar çevirip aranacak numaranın girildiği ve çok yüksek zil sesine sahip sabit telefonlar çok uzun zaman evlerin vazgeçilmezi olmuştu. Özellikle 80’ler ve 90’larda kullanılanlarda bulunan telefon kilidi, kelimenin tam anlamıyla görülen bir kilitten oluşurdu.
24/25
TRT'nin kapanışı
Saatler gece yarsını gösterdiğinde TRT yayını sonlanır ve ekranda sabah yayın tekrar başlayana kadar böyle bir ekran görünür ve tiz bir ses çıkardı.
25/25
Sanal Bebek
Piyasaya çıktığı dönemde her çocuğun gerçekten de bebek gibi beslediği, oyun oynattığı, altını temizlediği bir yazılıma sahip oyuncaktı. Eğer iyi bakmazsan bebek ölürdü. Özellikle oyuncağın bu özelliği çok fazla çocukta iz bırakmıştı.