Bayram öncesinde başta baklava ve kadayıf olmak üzere geleneksel tatlıların yapıldığı yerlerde alışveriş hareketliliği yaşanırken, esnaf da yoğunlaşan siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.
Mesailerinin yoğunlaştığını dile getiren Altunbay, baklava ve kadayıfın yapımına ilişkin püf noktalarını anlattı.
Altunbay, sıcak sac üzerine döktükleri hamurla kadayıfın hazırlık aşamasının başladığını belirterek, sacın sıcaklığının doğru ayarlanmasının önemini vurguladı. Kadayıfın aslının "burma cevizli" adı verilen çeşidi olduğunu bildiren Altunbay, diğer çeşitlerin sonradan talep görmeye başladığını söyledi.
Son yıllarda fıstıklı kadayıfa da ilginin arttığına işaret eden Altunbay, kaymaklı fıstıklı ve fıstıklı parmak kadayıfın da talep gören çeşitler arasında yer aldığına vurgu yaptı.
Makineden çıkartılan ince hamurun tek tek tepsiye yerleştirildiğini belirten Altunbay, kat kat tepsiye alınan bu hamurların kesme işleminden sonra yağlandığını ifade etti.
Hazırlanan baklavanın 195-200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirildiğine işaret eden Altunbay, hem baklava hem de kadayıf yapımının püf noktalarına ilişkin şunları söyledi:
"Baklavayı güvenilir yerlerden alın"
Altunbay, baklavanın güvenilir işletmelerden alınmasının önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Baklavanın içine fıstık yerine bezelye ya da ıspanak kullanılabiliyor. Bu nedenle güvenilir yerlerden alınması önemli. Yağ ve şeker de önemli etkenlerden çünkü glikoz kullanılabiliyor. Tatlıyı yedikten sonra mide yanması veya boğazda bir yanma hissiyatı oluyorsa, o tatlının yağında ya da şekerinde bir sıkıntı vardır. Taze baklava, görüntüsünde de anlaşılabilir. Bayat baklavada matlaşmış, solmuş bir görüntü oluyor."
"Ailece Antep fıstıklı baklavayı tercih ediyoruz"
Bayram için tatlı alışverişine çıkan Emrah Arslan da baklavanın damak tadına uygun olduğunu dile getirerek, "Güzel bir ramazan ayı geçirdik. Bayramın vazgeçilmezi de baklava. Ben sultan baklavasını seviyorum, ailece de Antep fıstıklı baklavayı tercih ediyoruz." dedi.