Kara kovan balı, cevizi ve alabalığı ile ünlü Çatak ilçesinde, kovanlarda üretilen balın yanı sıra yüksek dağlarda bulunan kaya balı da zorlu bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Uçurumların altını, kayalık bölgeleri dolaşan Semo ailesinin fertleri, kovanlardan kaçan arıların, oluşturdukları yuvalarda insan eli değmeden yaptıkları balı bulabilmek için büyük emek harcıyor.
"Daha çok kişiye ulaşmak için gramajla satıyoruz"
Hadi Semo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engebeli arazileri ve verimli yaylaları nedeniyle Çatak'ta arıcılığın yaygın olarak yapıldığını söyledi.
Arıların, oğul verdikleri dönemde bazılarının kovanlardan kaçtığını ve kendi yaptıkları yuvalarda yaşamaya devam ettiklerini anlatan Semo, bu arıları bulabilmek için günlerce dağları adım adım gezerek yuvalarını tespit etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Kaya balının gerçek bir şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Semo, "Bu balı yuvalardan topluyoruz ama buraya yerleşen arıların kışın yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeteri kadar balı bırakıyoruz. Kaya balına yurt içi ve yurt dışından çok talep geliyor. Balı her isteyene satmıyoruz, ilaç niyetine kullanılması için veriyoruz. Hastası olanlara istediği kadar değil, daha çok kişiye ulaşılması için az gramajla satıyoruz." diye konuştu.