Diğer taraftan Irak, Babil de dahil olmak üzere dünyanın en eski şehirlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Ancak yıllarca süren kargaşa, Irak'taki birçok arkeolojik alanın DAEŞ militanları ve askeri operasyonlar nedeniyle tahrip olmasına neden oldu.
TARİHİ ASUR KRALI SANHERİB'E DAYANIYOR
Irak Devlet Eski Eserler ve Miras Kurulu, yeni keşfedilen kaya oymalarının tarihinin Nineveh antik kentini MÖ 705'ten 681'e kadar yöneten Asur Kralı Sanherib'e dayandığını açıkladı. Güçlü bir kral olarak tanınan Sanherib, Babil'e karşı da dahil olmak üzere kazandığı askeri başarılar ve Nineveh'i genişletmesi ile ünlendi.
Irak arkeoloji ekibinin başkanı Fadel Muhammed Khodr ise oymaların bir zamanlar Sanherib'İn sarayını süslediğini ve daha sonra Mashki Kapısı'na taşındığını açıkladı.
Militan grup, Irak'ta İslam öncesi döneme ait birçok antik yeri yağmalayıp yıktı ve onları "putperestliğin" sembolleri olarak tanımladı. Khodr, kapının yeraltındaki bölümlerinin 2 bin 700 yıllık oymalar da dahil olmak üzere büyük ölçüde korunduğunu, ancak yerin üstünde olan her şeyin çoğunun yok edildiğini sözlerine ekledi.
Fakat, Irak'taki arkeolojik alanlara zarar verenler sadece DEAŞ militanları, vandallar ve kaçakçılar değil. ABD birlikleri ve müttefikleri, 2003'te ABD Irak'ı işgal ettikten sonra bölge bir ordu kampı olarak kullanıldığında Babil'in kalıntılarına zarar verdi.