Yer yer ağacından 1 kiloyu geçen sıra dışı büyüklükte meyveler de alan Yılmaz, bu yıl sezon boyunca ise ağacından 500 kiloya yakın ürün aldığını belirterek, artık üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediğini kaydetti. Kozmetik sanayi ve içecek sanayisinde özellikle de çaylara aroma verici olarak kullanılan bergamota son yıllarda talep artışının da yaşandığı ifade edildi.
"TANESİ 1 KİLO 200 GRAM GELEN VAR"
Deneme için diktiği ağaçtan sıra dışı büyüklükte meyveler aldığını ve üretimi geliştirmek istediğini ifade eden üretici Şaban Yılmaz, "Bir ağaç diktim meyvesini aldım, verimi çok güzel. Bergamotu biz ot sanıyorduk, yoksa limon türündenmiş. Bunu çoğaltmayı düşünüyoruz. Piyasası Antalya'da var, gelip giden var, dikersen 30 yıl alma garantisi veriyorlar. Bu yıl ağacım 500 kiloya yakın meyve verdi. Tanesi 1 kilo 200 gram gelen var." dedi.
"İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde turunçgil üzerine araştırma yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yılmaz de bergamot ile ilgili bilgiler aktardı.
Yılmaz, "16. yüzyılda Çin'den Bergama ilçesine gelen bergamotun ismini buradan aldığı bilinmektedir. Bergamot özellikle kokusu, aroması, kozmetik sanayisinde kullanılmasıyla ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda kabuğunun rendelenmesiyle çaylara da aromatik bir tat verdiği bilinmektedir. Turunçgiller familyasından olan bergamot turunçgillerin yetiştirildiği tüm bölgelerde yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde özellikle Mersin, Adana, Hatay, Antalya, Muğla bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilebiliyor. Yüksek miktarda C vitamini içeriği ile insan sağlığı açısından önem arz etmektedir." dedi.
Ali Yılmaz, bergamotun özellikle çaylara aroma verici olarak kullanıldığını da kaydetti.