GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" hayata geçirildi.
Proje ile 18-45 yaş arası 48 kadına mozzarella peyniri yapımı ile ilgili teorik eğitimler yaşamlarını sürdürdükleri kırsal mahallelerde, uygulamalı eğitimler de Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyet yürüten bir süt işleme tesisinde verildi.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine, projede, Bismil, Silvan ve Yenişehir ilçelerinde "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islah Projesi" kapsamındaki manda besicilerinin yer aldığını belirterek, eğitim sonunda kursiyerlere hem sertifika hem de peynir yapım kitlerinin dağıtılacağını söyledi.
"Kadınlarımız uluslararası standartlarda üretimi öğrendi"
DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin her zaman aynı kalitede ve aynı standartta ürün üretmelerini sağlama amacında olduklarını dile getirerek, kurs sonunda kadınların "peynir üreticisi" sertifikası alacağını söyledi.
Vural, bu sertifikayla, kursiyerlerin ya kendi işletmelerinde ya da farklı işletmelerde çalışabileceğini anlatarak, "Bir nevi bu işi diplomalı yapmış olacaklar. Manda sütünden peynir yapan kadınlarımız aldıkları akademik eğitim sonucu kaliteli, hijyenik ve uluslararası standartlarda üretimi öğrendi. Bunu belgelendirdiler ve bu ürünlerini inşallah piyasaya sunacaklar. Böylece katma değeri yüksek ürünler elde edecekler." diye konuştu.
Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ise birlik olarak tesislerinde kursiyerlere uygulamalı eğitim imkanı sağladıklarını belirtti.
"Hedefimiz sütün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesi"
GAP UTAEM'de görevli veteriner hekim ve proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, Türkiye'nin manda varlığı yönünden kentin önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, bundan dolayı manda sütünden katma değeri yüksek ürün elde etme amacıyla yaptıkları araştırmalar sonucu bu projeyi hazırladıklarını belirtti.
Kırsalda peynir üreten fakat mozzarella yapımını bilmeyen kadınların, verdikleri eğitimle bu ürünü de yapmayı başardıklarını anlatan Uzunoğlu, "Üretilen peynirlerin belli bir standardının oluşmasını sağlayacağız. Diyarbakır'daki manda varlığını göz önünde aldığımızda üretilen sütle yeni bir ürün de ortaya koymuş oluyoruz. Hedefimiz 3 yıl içinde Diyarbakır'daki manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesini sağlamak, bu peyniri hem ulusal hem de uluslararası pazarda satışa sunmak." şeklinde konuştu.