Havaların ısınmasıyla hayvanlarını kışlaklardan çıkaran göçerlerin belirledikleri güzergah doğrultusunda Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Bingöl, Erzurum ve Muş yaylalarına zorlu yolculuğu sürüyor.
İlkbaharda havaların ısınmasıyla iş yoğunlukları artan besiciler hayvanlarını meraya çıkarıyor, bakımlarını yapıyor, süt sağıyor, peynir hazırlıyor.
"Hayvanları serin yerlere götürüyoruz. Yoksa sıcaktan ölürler. Yerdeki yeşillik bitti mi koyunlar ölür. Onun için yer değiştirmemiz gerekiyor." diyen Elban, sabah saatlerinde süt sağarak başlayan mesailerinin gün boyu sürdüğünü belirtti.
Mahmut Kaya da kışın Elazığ'da ahırda besledikleri hayvanları ilkbaharda Bingöl ve Erzurum'a götürmek için yola çıktıklarını aktardı.
Sağdıkları süt ve hazırladıkları peyniri mandıraya sattıklarını anlatan Kaya, "Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. 400 koyunumuz var. Çok fazla masraf oluyor. Şartlarımız çok zor ama ramazan ayının bereketiyle yaşıyoruz, şükürler olsun. Bazen iftarımızı hayvanların yanında açıyoruz." ifadelerini kullandı.