Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak olan ilçenin yeni yerleşim yerinin inşası için çalışmalar tüm hızıyla sürerken bir yandan da turizme yönelik projeler hazırlanıyor.
2/18
Barajda su tutulmaya başlanmasının ardından ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri amacıyla "antik liman" inşası için fizibilite çalışması yapıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce hazırlanan Antik Liman Projesi'nin uygulanmasına gelecek yıl başlanacak.
3/18
"Antik liman"ın tamamlanmasıyla ilçeye gelecek yerli ve yabancı turistler, "yeni Hasankeyf"ten teknelerle limana ulaşarak, açık hava müzesi olan Hasankeyf Kalesi'ni, Küçük Saray'ı gezebilecek, dev kanyonlarda doğa yürüyüşleri yapabilecek, tüplerle baraj gölüne dalabilecek.
4/18
Uygulanacak projelerin turizme büyük katkı sunması beklenirken Hasankeyf'in uğranılan değil, konaklanılan ilçe haline gelmesi hedefleniyor.
5/18
"Hasankeyf, bölgenin önemli bir merkezi olacak"
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "antik liman"la tarihi ilçe ve bölgenin her alanda önemli bir merkez haline geleceğini söyledi.
6/18
Ilısu Barajı'nda su tutulmaya başlandıktan sonra ilçenin su sporlarına açık olacağını, tekne turları yapılacağını ifade eden Baygüven, teknelerin baraja kadar gideceğini anlattı.
7/18
Baygüven, Hasankeyf Kalesi'ni güçlendirme projelerinden birinin de "antik liman" yapılması olduğunu vurgulayarak, yeni Hasankeyf'te de bir liman olacağına işaret etti.
8/18
"Bunları düşünerek kafamızda canlandırdığımızda kano yarışları gibi Türkiye'de önemli su sporları belki de burada düzenlenecek." diyen Baygüven, şunları dile getirdi:
9/18
"Hasankeyf, sadece kültür turizmine hizmet etmeyecek. Kalenin güçlendirilmesiyle gelişecek olan kültür turizmiyle beraber burada doğa yürüyüşleri de yapılacak. Burada doğal kanyonlar, yürüyüş alanları var.
10/18
Dağcılık Federasyonunun burada aktivite yapması için tırmanma alanları mevcut."
11/18
Kültür balıkçılığı geliştiriliyor
Kaymakam Baygüven, turizme yönelik bu hizmetlerin yanı sıra devletin, Ilısu Barajı'ndan etkilenen köylerde yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için de alternatif gelir kapısı açtığını belirtti.
12/18
Daha önce tarım veya hayvancılık yapan köy sakinlerinin artık devlet desteğiyle kültür balıkçılığı da yaparak gelir elde edeceğine dikkati çeken Baygüven, "Devlet, şu an Ilısu Barajı'ndan etkilenen köyler için alternatif gelir sağlamak amacıyla kültür balıkçılığı çalışmalarını başlattı." dedi.
13/18
"Tarihi ilçe günübirlik turizmden kurtulacak"
"Yapılacak yatırımlarla ilçe günübirlik turizmden kurtulmuş olacak. Kurulacak otel, restoran ve kafeler turizme hizmet verecek. Hasankeyf, Batman ve bölge turizmi açısından çok önemli bir merkez haline gelecek." ifadelerini kullanan Baygüven, ziyaretçilerin ilçede kalarak, tarihi dokuyu hissedeceğini, su sporları ve yürüyüş yapacağını, kültürel mekanları gezebileceğini anlattı.
14/18
Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de "antik liman" sayesinde kaleye gelecek turistlerin tarihi ve turistik mekanları gezmenin yanı sıra Dicle Vadisi'ni de izleyebileceklerini söyledi.
15/18
Akdeniz, dernek olarak 10 yıl önce bu projeleri anlattıklarında bazı kişilerin güldüğünü ifade ederek, o gün gülen kişilerin bugün buraya nasıl tekne getirebileceklerini konuştuklarını dile getirdi.
16/18
"Gelecek nesiller bu tarihi yaşatabilecek"
İlçe sakinlerinden İbrahim Tanrıkulu da tarihi ilçenin turizme kazandırılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Kanyonların da turizme kazandırılması sevindirici. Mağaraların sudan zarar görmemesi için dolgu yapılıyor çünkü gelecek nesiller bu tarihi yaşatabilecek. Bizim için zaten kalenin üstü önemliydi. Zaten taşınacak olan eserler taşınıyor, kalacak olan eserler de böylece korunmuş oluyor. Turizm açısından birçok proje hayata geçiriliyor."