İstanbul'da hafta sonu gezilebilecek en iyi 17 yer!
Hafta içi yoğun çalışma hayatında olanlar hafta sonu için etkinlik yapmayı planlıyor genelde... Hafta sonları İstanbul'un birçok noktası görülmeye değer yer olarak kabul görüyor. Daha önce keşfedilmemiş yerler ise daha çok ilgi çekiyor. İstanbul'da yaşayanların hafta sonu gezebilecekleri en iyi yerleri haberimizin devamında bulabilirsiniz.
İstanbul’un Şile ilçesine bağlı olan Ağva, Karadeniz kıyısında yer alıyor. Göksu ve Yeşilçay dereleri arasında yer alan Ağva İstanbul’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta.
AĞVA'YA NASIL GİDİLİR?
Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyen İstanbulluların en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Ağva’ya özel aracınızla Şile yolundan kolaylıkla ulaşabilir veya araba kiralama yapabilirsiniz.
2/17
AYASOFYA MÜZESİ
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir. Bugünkü Ayasofya aynı yerde fakat öncekilerinden farklı bir mimari anlayışla yapılmış olan üçüncü yapıdır. Hafta sonu yapılacak etkinlik içerisinde Ayasofya müzesi gezisi öne çıkanlar arasında bulunuyor.
3/17
AYDOS TEPESİ
Bizanslılar'ın inşa ettiği Aydos Kalesi İstanbul'da görülebilecek eşsiz güzelliklerden biridir.
4/17
BOĞAZ MOTORUYLA BEBEK, ARNAVUTKÖY, ANADOLUHİSARI, KANDİLLİ TURU YAPMAK
5/17
DOLMABAHÇE SARAYI
İmparatorluğun son dönemlerine ışık tutan en önemli yapı konumundaki Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid’in emriyle dönemin gözde mimarı Garabet Balyan ve oğlu gözetiminde, 1856 yılında inşa edilmiş.
Sarayı belirli saatlerde düzenlenen rehberli turlara katılarak gezebilirsiniz. 2 saat saray gezisi için yeterli.
6/17
EMİRGAN KORUSU
Emirgân Korusu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan bir korudur. İstanbul Boğazı kıyılarında, Emirgân-İstinye semtleri arasında yer alır. İstanbul Boğazı kıyısında, 47,2 hektarlık bir alanda sırtlar ve yamaçlar üstüne yayılmıştır. Çevresi yüksek duvarlarla çevrilmiş durumdadır. Halen hafta sonları en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
7/17
GALATA KULESİ
Türdeşleri arasında dünyanın en eskilerinden biri olan Galata Kulesi, ilk olarak 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilmiş.
Geçirdiği felaketler sonrasında değişik dönemlerde köklü revizyon süreçleri geçiren kuleye günümüzdeki şekli II. Mahmut zamanında verilmiş.
Turizme kazandırıldığı 1967 yılından beri gezginlerin İstanbul gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi konumundaki 70 metre yüksekliğe sahip yapıda kent manzarası izleyebileceğiniz seyir terası ve konuklarına lezzetli yemekler sunan bir restoran bulunuyor.
8/17
İSTANBUL BOĞAZI
İki kıtayı birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, en güzel kent manzaralarını gözler önüne sererken dokusuyla gezginleri kendisine hayran bıraktırıyor.
Boğazı gezmenin en keyifli ve kolay yollarından bir tanesi ise şehrin çeşitli noktalarından düzenlenen Boğaz Turlarına katılmak… Ortaköy, Eminönü ya da Üsküdar gibi noktalardan kalkan turlar genellikle 1-2 saat sürüyor. Turda gezerken çevrenizdeki yapılar hakkında GPS bazlı otomatik bilgilendirmeler yapılıyor.
9/17
KAPALI ÇARŞI
Bir diğer etkili hafta sonu etkinliği önerisi de kapalı çarşı ziyareti şüphesiz… Tarihi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanan çarşının genişletilmesine Fatih döneminde başlanmış. Sandal ve Cevahir adlı iki büyük bedestenin birleşiminden oluşan pazar yerinin içerisinde uzanan sokaklarda binlerce dükkân yer alıyor.
Geçmişte faaliyet gösteren meslek gruplarından adlarını alan bu sokaklardaki dükkânlarda lezzetli lokumlar, ustalıkla işlenmiş ahşap ürünler, ilgi çekici süslemeler ve şifa kaynağı bitki çayları ağırlıkta olmak üzere pek çok şey satılıyor.
10/17
KIZ KULESİ
Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Hala romantik çiftlerin en sık deneyimlediği gezi olarak anılıyor.
11/17
ADALARDA MİMOZA SEYRANI
Henüz yaz mevsimi bitmeden gidilip görülmesi gereken bir yerdir.
12/17
POLONEZKÖY
Ulaşım imkânları, coğrafî konumu ve güzel manzaraları sayesinde Polonezköy bir tarım köyünden tatil köyüne dönüşmüştür.
İstanbul'un Avrupa yakasından yola çıkıp Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü geçtikten sonra, Kavacık sapağından, Kavacık mevkiini geçtikten 1 km. sonra sola dönüp daha sonra Acarlar sitesinden sağa dönerek Polonezköy'e tabelaları izleyerek ulaşılabilir.
13/17
ŞİLE
Burası daha çok yaz aylarında kendinizi plajlarına atacağınız bir yer olsa da vaktiniz varsa Şile merkez ve çevresinde gezmenizi önereceğimiz birkaç yer var elbette.
Şile Limanı ve burada bulunan Şile Kalesi, limanın biraz yukarısında kalan, dünyanın en büyük ve aktif 2. deniz feneri olan Şile Feneri ve son olarak yazının başında da bahsettiğimiz Üsküdar Caddesi Şile’nin merkezinde gezebileceğiniz noktalar.
Şehir merkezinden sonra gezmeye devam etmek isterseniz hala bozulmamış olan Şile köylerine uğrayabilirsiniz. Dağ köylerine gitmek isterseniz, bir Boşnak köyü olan Yeniköy’e uğrayıp böreklerinden yemenizi öneririz. Sahil köylerini tercih ederseniz Akçakese, Kabakoz, İmrenli ve Karacaköy gibi denize kıyısı olan köyleri gezebilir, eskiden kalma kerpiç evlerin önünde fotoğraf çekinebilirsiniz.
ŞİLE'YE ULAŞIM
Şile, İstanbul’da yaşayanlar için bir kaçış noktası olduğundan Şile’ye nasıl gidilir sorusu için cevabımızı direk İstanbul üzerinden vereceğiz. Büyük şehrin kafa karıştırıcı yollarında ve trafiğinde kaybolmamak için Şile’ye ulaşım sağlarken navigasyonu kurmanız en sağlıklısı. Buraya gelirken esas dikkat etmeniz gereken nokta yola ne zaman çıkacağınız. Özellikle hafta sonu Şile kaçamağı yapmak isteyenlere bizim önerimiz sabah erken saatlerde yola düşmeleri. Biraz geç saatlere kalırsanız eğer trafiğe yakalanmanız işten bile değil.
İstanbul Anadolu – Şile arası kaç saat? Yaklaşık olarak 1 saat
İstanbul Avrupa – Şile arası kaç saat? Yaklaşık olarak 1.5 saat
Ağva – Şile arası kaç saat? Yaklaşık olarak yarım saat
14/17
TOPKAPI SARAYI
Fatih Sultan Mehmet’in emri ile 1478 yılında yapımı tamamlanan ve tam 400 yıl boyunca Osman Devleti’nin yönetim, sanat ve eğitim merkezi olan Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu’nda yer alan eşsiz bir mimari eser. İstanbul’da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen noktalardan biri olan Topkapı Sarayı, 540 yıl öncesinin mimarisine, yaşam tarzına, yaşanmışlıklarına götürüyor insanı. Görkemi ile büyülüyor. Adımladığınız yerlerde bir zamanlar büyük hükümdarların dolaştığını bilmek insanın içinde tarifi mümkün olmayan duygular uyandırıyor.
TOPKAPI SARAYI'NDA GEZİLECEK YERLER
Topkapı Sarayı yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok büyük bir alana, 700.000 metrekare üzerine kurulu devasa bir yapı. Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi gören bölümlerinden biri ise Enderun Avlusu… Burada Has Oda ve Kutsal Emanetler Müzesi bulunuyor. İçlerinde bulunan eserler çok kıymetli, bu yüzden Enderun Avlusu’nda bulunan yerleri atlamadan ziyaret etmenizi öneriyoruz. Ayrıca Türk Mimarisi’nin güzel bir örneği olan Arz Odası, Enderun Saray Okulu, III. Ahmed Kütüphanesi ve Ağalar Camii de görülmeye değer bölümlerden.
2 adet köşkün yer aldığı Lale Bahçesi ve Sofa-i Hümayun bölümleri IV. avlu içerisinde yer alıyor. Bu bölümde, padişahların yazlık köşkü olan Sünnet Odası’nı da ziyaret edebilirsiniz.
15/17
YEREBATAN SARNICI
9.800 metrekarelik alanı kaplayan Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş.
100.000 tona yakın depolama kapasitesiyle Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılaması amaçlanan yapının ün kazanmasına Hollandalı gezgin P. Gyllius’un keşfi neden olmuş.
Kuzeybatı köşesinde bulunan Medusa Başları ve inşası sırasında ölen yüzlerce köleyi temsil ettiği söylenen işlemeli sütunun en ilgi çekici kısımlarını oluşturduğu yapı günümüzde sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
16/17
BEYLERBEYİ SARAYI
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan ve Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan saraydır.
17/17
GÜLHANE PARKI
Geçmişte bulunduğu konumda gülbeşeker yapan imalathanelerin bulunmasından ötürü Gülhane adını alan park Osmanlı Devleti döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılırdı. Oldukça geniş bir alana kurulan parkın yaklaşık olarak 100.000 metrekarelik alanı bugün hala korunmaktadır. Parkın Sarayburnu Kapısı ve İstanbul Kapısı olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır.