O besinin mucize şifa etkisi var! Suyunu sıkarak içerseniz...
“Böğürtlenin faydaları nelerdir?” sorusunun cevabı vatandaş tarafından oldukça merak edilmektedir. Böğürtlenin oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu meyvenin gerek kendisi gerek yaprağından elde edilen çayı da tüketilebiliyor. Böğürtlen çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Böğürtlenin suyunu sıkarak içmenin de faydası çok… Haberimizin devamında detayları bulabilirsiniz.
Böğürtlen ve yaprağının bünyesinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.
2/39
Böğürtlen ve yaprağı bademciklerdeki, ağızdaki, dildeki ve diş etlerindeki iltihapları çayıyla gargara yaparak kullanabilirsiniz.
3/39
Böğürtlen ve yaprağı iyi bir idrar söktürücü olup, toksin arttırıcıdır.
4/39
Yüksek tansiyonun düşmesinde de yardımcıdır.
5/39
Böğürtlen ve yaprağı göz rahatsızlıklarına da iyi gelir.
6/39
Mesanede oluşan taşların düşürülmesini sağlar.
7/39
Bayanlardaki akıntıların giderilmesinde ve adet kanamalarının azalmasını sağlamaktadır.
8/39
Böğürtlen ve yaprağı dışarıdan kullanımında da ağrı kesici etki gösterir.
9/39
Yanıklara ve basura iyi gelir. Böğürtlenin taze yapraklarının lapasını yaparak rahatsız bölgeye uygulanarak tedavi edilir.
10/39
Böğürtlenin kökünü kaynatarak suyunu içerseniz, kan şekerini düşürücüdür.
11/39
Yaşlılığın sebep olduğu hafıza kaybını engeller.
12/39
Böğürtlenin suyunu sıkarak içerseniz amele de yararlıdır. Sıkılan suyu bekletilmeden içilmelidir, aksi takdirde sirkeye döner.
13/39
Böğürtlen ve yaprağı ayaklardaki yorgunluğu giderir.
14/39
Böğürtlen ve yaprağı cildinize de gerginlik ve parlaklık kazandırır.
15/39
Solunum yolları rahatsızlıklarına oldukça faydalıdır.
16/39
Kansere karşı etkilidir
İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde kanserle mücadelede yardımcı olmaktadır. Böğürtlen, kanserle mücadele yetenekleri ile bilinen bir antioksidan sınıfı olan polifenolleri içermektedir. Özellikle, antosiyanin (belirli bir polifenol) bu meyve içerisinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Antosiyaninler, böğürtlen tarafından kanser gelişimine karşı kullanılan birincil silah olarak düşünülmektedir. Yapılan bir çalışmada; akciğer kanseri açısından, böğürtlenlerde bulunan spesifik bir antosiyanin olan siyanidin-3-glukositin kanserli akciğer tümörlerinin büyümesi üzerinde önemli etkilerinin olduğu ve büyümesini engellemeye yardım ettiği gösterilmiştir.
17/39
Kemikleri güçlendirir
K vitamini ayrıca kanın pıhtılaşmasında yardımcı olur ve kemik metabolizmasında rol oynar. K vitamini eksikliği kemikte incelme, kemik kırılmaları, kolay morarma, aşırı menstrüel kanama ve dışkıda veya idrardaki kanlara neden olabilir. Kan tineri kullanıyorsanız; böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ve mayalanmış süt gıdaları gibi K vitamini bakımdan yüksek olan gıdaları tüketmeyi unutmayın.
18/39
Hastalıklardan korur
Böğürtlende bulunan fenolik asitler, flavonoidler, flavonoller ve özellikle antosiyanositler gibi bileşenler; zararlı moleküllere karşı çalışılar. Bu koruyucu emizleme özelliği, birçok sağlık probleminin nedeni olabilecek oksidatif hasarın sonucu olarak vücudu bir dizi hastalıktan korur.
19/39
Damar sorunlarına yardımcı olur
Antosiyanin gibi flavonollar kalbi korur. Yüksek oranda magnezyum ve lif, damarları tıkanıklıktan korur ve düzgün kan akışını teşvik eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kan basıncını düzenler ve kalp krizine karşı koruma sağlar. DNA hasarını azaltmada ve damar sorunlarına karşı korumada da yardımcı olur.
20/39
Deri yapısını yeniler
İçerdiği C vitamini yardımıyla; yaraları iyileştirme, cildi yenileme, vücutta serbest radikallere karşı savaş (toksinler tarafından salınan moleküller), demir emilimini destekleme gibi vücuda birçok faydası bulunmaktadır.
21/39
Hastalıklarla savaşır
Zengin lif içerikli bir gıda olmasıyla; kolesterolü düşürme, düzenli barsak hareketlerini teşvik etme, şeker emilim oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini kontrol etme, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleme ve sindirim sistemi sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
22/39
Hafıza kaybını önler
Bilim insanları; yaban mersini, böğürtlen, çilek ve diğer dut meyvelerinin yendiğinde beyne faydalı etkileri olduğunu, yaşla ilgili hafıza kaybının ve diğer değişikliklerin önlenmesine yardımcı olabileceğinin güçlü bilimsel kanıtları olduğunu belirtti.
23/39
Ağız bakterilerini öldürür
Anti bakteriyel özelliği yardımıyla ağız sağlığını korumaya yardım eder. Hastalığa neden olan ağızdaki bakterileri öldürür.
24/39
Kilo vermeye yardımcı olur
Şeker bakımından düşüktür ve lif oranı yüksektir. Bu sayede sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
25/39
Kemik sağlığını destekler
İçeriğindeki kalsiyum, kemikleri güçlendirir. Magnezyum içeriği, vücuttaki kalsiyum ve potasyum emilimine yardımcı olur. Bu sayede güçlü kemiklerin oluşturulmasına yardımcı olur ve hücresel işleyişe katkıda bulunur.
26/39
Ülkemizde rahatlıkla yetişen böğürtlen gülgiller familyasından gelmektedir. Ham olan meyveleri kırmızı renkteyken olgunlaştıkça siyahlaşmaya başlamaktadır.
27/39
C vitamini açısından oldukça zengin olan böğürtlen bağışıklık sistemine çok önemli bir destekte bulunuyor.
28/39
Antioksidan içeriğiyle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor ve hücre yenilenmesine destek çıkıyor.
29/39
Yaşlılığın sebep olduğu unutkanlığın azalmasına yardımcı olur.
30/39
Mevsiminde ve düzenli tüketildiğinde faydalarından bolca yararlanabileceğiniz bir meyvedir.