SSK Bağ-Kur emeklisi olacak herkesin bu tarihe dikkat etmesi gerekiyor. Milyonlarca emekli Ramazan Bayramı öncesi yılın ilk ikramiyesini aldı ve gözler ikinci ödemelerin yapılacağı tarihe çevrildi. Öte yandan yeni emekli olacaklar ikramiye imkanından faydalanıp faydalanmayacağı merak ediyor. Ödeme alınabilmesi için özellikle bir şart ön plana çıkıyor.
SON TARİH YAKLAŞIYOR!
Kurban Bayramı 9 Temmuz tarihinde idrak edilecek ve ikramiye bu tarihten hemen önce hesaplara yatacak. Dilekçesini teslim eden, gelir veya aylık alanlar ikramiye alabilecek.
Yani bayrama kadar olan süreçte emeklilik dilekçesi verenler takip eden ay olan bu ay itibarıyla emekli aylığına hak kazanmış olacakları için bayram ikramiyesi hakkı kazanabilecek.
Ancak daha sonrasında emeklilik dilekçesi verenler bayram ikramiyesi alamayacak.
KİM, NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?
Bayram ikramiyesi SGK'dan emekli aylığı alanlar için 1100 TL olarak ödeniyor. Dul ve yetim aylığı alan kişilere ödenecek bayram ikramiyesi ölüm aylığı hisse oranına göre belirleniyor. Örneğin kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 550 TL bayram ikramiyesi ödenir.
Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 825 TL bayram ikramiyesi ödenir.
Hem kocasından, hem babasından veya hem annesinden, hem babasından ölüm aylığı alan kişilere de bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin dul eşin, kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 75, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise 825 TL bayram ikramiyesi alır.
KİMLER ALAMIYOR?
Bayram ikramiyeleri çeyiz parasının hesabında dikkate alınmıyor. Evlilik hazırlığındaki kişiler gerekirse bayram ikramiyesi için düğünü ertelemeleri söz konusu olabilir. Bayram ikramiyesi SGK'dan aylık ve gelir alan kişilere ödeniyor. Evde bakım parası alan kişiler bu kapsamda olmadıkları için bayram ikramiyesi alamaz. Ayrıca banka sandıklarından emekli olanlar da bayram ikramiyesi alamıyor.