Döneminde sahip olduğu askeri güç sayesinde üç kıtaya genişleyen, fethedilen yerlere kendi kültürünü götürdüğü gibi Balkanlar'dan Macaristan'a Yemen'den Mısır ve Cezayir'e Tebriz'den Bağdat'a yerel kültürlerden ve bu arada onların mutfaklarından da etkilenen Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul; tıpkı günümüzde New York, Londra Frankfurt, Moskova, Paris ya da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin bir tüketici olması yönüyle de dikkat çeker.
Türk mutfağı üzerine çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Priscilla Mary Işın’ın Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi kitabı tam bu noktada rehber olacak türden...
Kitap, Osmanlı İmparatorluğunun uzun tarihi boyunca değişen, gelişen ve kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürü üzerinde duruyor. Orta Asya Türkleri, Abbasiler, Selçuklular ve Bizanslılar gibi Osmanlı mutfağının temelini oluşturan değişik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla başlayan kitap, bu zengin mutfak kültürünün etrafını saran adab-ı muaşeret kurallarına, aşçılara, lokantalara, kanunlara ve gıda ticaretine de yer vererek okurlarına panoramik bir bakış kazandırıyor. Arşiv belgelerinden şiirlere dek altı yüzden fazla birincil ve ikincil kaynaktan yararlanan ve yüz yirmi renkli görselle okurlarına canlı bir manzara sunan Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi, bize, Osmanlı mutfak kültürünün, farklı toplumsal kesimlerin birikimini bir araya getirerek sosyal kimliğin inşasına katkı sağladığı mesajını veriyor. Kitap, 120 görselle okura renkli bir dünya sunuyor.
Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr
Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr