Bedir Acar, "Görüntüler öyle acımasız ve vahşi ki 21. Yüzyılda devlet terörünün kitabını yazıyorlar adeta.Tarihsel süreç içinde Avrupa'da yaşadıkları zulmü dünyaya kabul ettirmeye çalışan Siyonist Yahudiler, on yıllardır Filistinlilere zulmediyor. Hem de haksızlık karşısında dilini yutmuş medeni dünyanın gözünün içine baka baka... Filistinliler, başlarına gelenler karşısında ne yazık ki Yahudiler kadar şanslı değil." şeklinde konuştu.
1948'de İsrail'in kurulmasından bugüne, adeta bir açık hava hapishanesinde tutulan Filistinlilerin gördükleri zulümleri dünyaya haykıracak Hollywood gibi bir film endüstrileri olmadığına dikkat çeken Acar, "Küresel şirketleri, medya güçleri yok.ABD'li, Avrupalı, hatta Arap müttefikleri de yok.Mescid-i Aksa'nın bahçesinde çıkan yangını coşkuyla kutlayan, adeta Filistinlilerin cesetleri üzerinde hoplayıp zıplayan Siyonistleri izlerken petrol şeyhleri ne hissediyor acaba.Bilmiyorlar mı ki bu azgınlar ellerinden gelse yeryüzünde tek bir Müslüman dahi bırakmayacaklar." dedi.
FİLİSTİN DİRENİŞİNİ DÜNYAYA DUYURAN İSİMLER
İsrail zulmünün kuşaklar boyu Filistinlilere kan kusturduğunu söyleyen Bedir Acar, "Filistin direnişinin sesini dünyaya duyuran isimlerden biriydi şair Mahmud Derviş.1941 yılında Filistin'de doğdu ancak çok geçmeden İsrail sürgünüyle karşılaşıp çocuk mülteci olarak Lübnan'a gitmek zorunda kaldı
Bu onun hayatta karşılaştığı son sürgün değildi. Filistin'in Sesi, hak bildiğini haykırdığı için çok sürgünler gördü, hapislere girdi.9 Ağustos 2008'de aramızdan ayrıldığında 67 yaşındaydı. Türkiye ile birlikte, vatan kavramının Filistin edebiyatında olduğu kadar ön planda tutulduğu başka bir ülke edebiyatı belki de yoktur."
DİRENİŞİN SEMBOLÜ HANZALA...
Bedir Acar'ın konuşmasından kesitler...
"Mahmud Derviş, Semih el-Kasım, Naci el-Ali ve FedvaTukan da dünyada en çok bilinen Filistinli edebiyatçılar.FedvaTukan, sadece Filistin'in değil Arap dünyasının da ilk kadın şairi, ilk direniş şairidir.
'Hanzala' karakteriyle tanınan karikatür sanatçısı Naci el-Ali'nin 40 bine yakın çiziminin hiçbirinde silah figürüne yer vermediğini biliyoruz.
Naci el-Ali, çizgilerinde, küçük bir çocuğun gözünden Filistin'deki direnişi bütün dünyaya aktaran güçlü bir sembol ortaya koydu.
Sadece Naci el-Ali'nin çizimlerine bakarak Filistin'de neler olup bittiğini kolaylıkla anlayabiliyoruz.
Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembol isimlerinden biri olan Naci El Ali 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti.
Filistinli şair Mahmud Derviş, yazdığı şiir yüzünden ilk kez gözaltına alındığında henüz 12 yaşındaydı.
Filistin direnişinde dün olduğu gibi bugün de 12-13-14-15 yaşlarında çocuklar var.
Önceki gün, Kudüs'teMescid-i Aksa'yı savunurken başörtüsünden sürüklenerek gözaltına alınan Filistin Gençlik Orkestrası üyesi Mariam Afifi var bu direnişte...
2017 yılında, onlarca İsrail askerinin ablukasında kalan 14 yaşındaki Fevzi El-Cunidi var...
Filistin'in cesur kızı Ahed Tamimi var.
Bu çocuklar ve daha bilinmeyen nice çocuk can pazarındayken bile dünyaya gülümserken şunu haykırıyor adeta:
'Ben iyilerdenim, korkmuyorum ve güçlüyüm. Çünkü yaptığım ve inandığım şey doğru olan.'
1971 tarihli 'Kudüs Kalbimde' adlı albümde ise sanatçı Feyruz şöyle sesleniyordu: Apaçık bir öfke geliyor ve ben baştan aşağı iman doluyum.'
İsrail'in tek korktuğu şey işte çocuk kalplerde bile kök salan bu iman olsa gerek.
HAMİŞ: Araştırmacı yazar Peren Bir saygılı Mut'un "Zeytin Ağaçlarının Arasında Filistin Edebiyatından Portreler" isimli kitabı Usta Kitap'tan çıkmıştı. Filistinli edebiyatçılar Naci el-Ali, Mahmud Derviş, Fedva Tukan, Gassan Kenafanive Semih el-Kasım'ın hayat hikayelerinin anlatıldığı kitapta, edebiyatçıların eserlerinden örnekler de yer alıyor. Filistin edebiyatını yakından tanımak isteyenlere buradan duyurmuş olalım."
Editör: Ezgi Aşık
Kamera: Murat Sakallı
Kurgu: Kerim Yıldırım