Bir ucunda Nemrut'un diğer ucunda Süphan Dağı'nın uzandığı, Van Gölü'nü hilal gibi kucaklayan Bitlis'in Tatvan ilçesindeydim geçen hafta sonu.
Pandemi nedeniyle iki yıldır gerçekleşmeyen Nemrut Krater Gölü ve Yayla Şenlikleri (NemrutFest) için ilçenin yolunu tuttuk tutmasına da bu sefer batı ve güney illerimizdeki orman yangınları festivali sessizleştirdi; pek çok faaliyet iptal edildi.
Öte yandan, Tatvan Belediyesi anlamlı bir etkinliğe imza atarak, orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Nemrut krateri çevresinde fidan dikimine öncülük etti.
İlçede bir grup gazeteciyi ağırlayan Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani Bitlis ve ilçelerinden ekiplerin yangın söndürme çalışmalarına katıldığını belirterek, 'Yeşil vatanımıza her yerde sahip çıkacağız' dedi.
Kaleleri, anıt mezarları, kümbetleri, hanları, medreseleri ile Bitlis, İpek Yolu'nun önemli duraklarından biri.
Sırtını dağlara yaslamış, hilal şeklinde bir gerdanlık misali, masmavi Van Gölü'yle kucaklaşan Tatvan ise doğal görünümüyle, güney ve ege illerimizin meşhur tatil beldelerinden farksız.
Söz gelimi biri gözünüzü kapatsa, nereye gittiğinizi söylemeden sizi Tatvan'a götürse ve 'burası neresi' diye sorsa, güneydeki o meşhur tatil beldelerinden birinde olduğunuzu sanırsınız.
Kuşkusuz, aynı hat üzerinde uzanan Ahlat ve Adilcevaz da aynı güzelliklere sahip.
Ancak işlenmemiş, bakir bir güzellik bu; dolayısıyla daha çok tanıtıma ve sosyal donatılara ihtiyaç var.
Bitlisli ünlü işadamları, yerel yöneticiler ve TBMM'de Bitlis'i temsil eden vekiller tanıtım ve yatırım konusuna daha çok kafa yormalı.
Artık Bitlisliler Vakfı mı kurulur, Bitlis Platformu mu bilemem, ancak, şehirlerin markalaşması ve Türkiye'nin katma değerine katkı sağlaması için el birliğiyle daha çok çabaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.
Sonuçta ülke çapında adından söz ettiren Bitlisli işadamlarımızın şehirlerine yapacakları her yatırım, her katkı, hemşehrilerinin gönlünde onları daha da büyütecektir.
Tatvan'daki iki günlük izlenimlerim şudur: İlçenin kozmopolit bir yapısı var; havası ve doğasının güzelliğiyle civar illerden epey bir kitleyi kendine çekiyor.
75 binlik yerleşik nüfus gün içinde bazen ikiye katlanıyor. Yaz mevsiminde ise, gurbetçi ziyaretleriyle daha kalabalık bir hal alıyor.
Tatvan'ın 40 yıldır değiştirilmeyen altyapısını, yollarını yenileyen, çalışkan ve genç bir belediye başkanı var.
İki gün boyunca gazetecilere eşlik eden Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin halk nezdindeki popülaritesi oldukça yüksek.
Gezi boyunca karşılaştığımız esnaf kadar, gençlerin de Başkan Bey'i hürmetle selamlayışına, onun da ilçe halkına aynı mukabelede bulunuşuna tanıklık ettik.
Beri taraftan, Tatvan adeta şantiye alanına dönmüş vaziyette; iş makinaları harıl harıl çalışıyor, yollar yenileniyor, alt ve üst yapı çalışmaları devam ediyor.
Geylani, 'Hemşehrilerimizi bu süreçte biraz yorduk ama günün sonunda daha güzel bir Tatvan'a kavuşmuş olacağız' diyor.
Kolay değil, 40 yılın ihmalleri gideriliyor.
Bu gezimiz esnasında, 210 dönümlük bir alana sahip olan, bünyesinde 8 bin 200 mezar barındıran Ahlat Selçuklu Mezarlığını görme fırsatımız da oldu.
Anadolu'nun Türk-İslam mühürlerinden biri olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda gerçekten muhteşem bir restorasyon faaliyetine imza atılmış.
Taşı taş olmaktan çıkartıp, zarif bir kaneviçe gibi işlenmmiş mezar taşları, nasıl sanatlı bir medeniyetin temsilcileri olduğumuzu göstermesi açısında ders alınacak nitelikte.
Herkesin muhakkak görmesi gereken bir zerafet ve maneviyat var burada.