Afganistan'dan çekildi. Yılsonuna kadar Irak'tan da çekileceği iddia ediliyor. ABD'de Biden yönetimi öncelik listesinin başına Çin ve Rusya'yı aldı ve Pekin'e karşı önemli bir adım attı.
İttifakın adı Aukus. ABD, İngiltere ve Avustralya'dan oluşuyor. Nükleer denizaltı yapımı da içeren bir savunma anlaşması imzaladılar. Mümkün olan en kısa sürede, Avustralya 8 nükleer denizaltı sahibi olacak. Teknoloji, endüstri merkezleri ve tedarik zincirleri de paylaşıma açılıyor. Amaç Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarları koruma. Bu bölgede Çin'in askeri varlığı giderek büyüyor.
Anlaşmayla gözler Çin'e çevrildi. Ama ilk rahatsız olan Fransa'ydı. Çünkü Fransa, Avustralya ordusuna 12 dizel denizaltı satacaktı. 31 milyar avroluk anlaşma 2016'da imzalanmıştı. Aukus İttifakıyla Avustralya anlaşmadan caydı. Fransa Dışişleri Bakanı öfkeliydi.
Cevap İngiltere Dışişleri Bakanı'ndan geldi. "Fransa'nın hayal kırıklığını anlıyoruz" dedi.
Aukus İttifakında Çin'in adı doğrudan geçmiyor. Ancak herkes hedefin Çin olduğunda hemfikir. İngiliz Savunama Bakanı Ben Wallace ise, "amacımız Çin'e mesaj göndermek değil" dedi. Çin'le yeni bir soğuk savaşın gündemde olmadığını söyledi. Avustralya'ya sağlanacak denizaltılarda, nükleer başlık olmayacağını da özellikle vurguladı.
Aukus İttifakı, Çin-Japonya-Kore üçgenindeki dengeler için de önemli. Bu nedenle, Japonya tarafından memnuniyetle karşılandı.
Japonya daha bir gün önce, Kuzey Kore'nin füze denemesiyle diken üstündeydi. Füze denizde Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düştü. Güney Kore de aynı gün denizaltından füze denemesi yaptı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Japonya da son 30 yılın en büyük askeri tatbikatına başladı.
Görünen o ki bölgede önümüzdeki günlerde sular iyice ısınabilir.