BAYKAR Savunma Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar 2003 yılında mini İHA ile başladıkları yolculukta ülkemizin taktik sınıfta ilk İHA'sına kavuştuğunu söyledi.
Selçuk Bayraktar şöyle konuştu: Şuan 10'dan fazla ile ihracat sözleşmesi imzalanmış Türk mühendisin özgün tasarımı Bayraktar TB-2 SİHA'yı ülkemize kazandırdık. Bu sayede BAYKAR gelirinin yüzde 70'ininden fazlasını ihracat ile elde ediyor. Yüzde yüz milli tasarım.
Dün gibi aklımda; 2004 yılında hedefimiz ufak da olsa ilk defa milli tasarım bir insansız hava aracını ülkemize kazandırmaktı. Tabii o dönemde Türkiye savunma sanayisinde neredeyse tümüyle yurt dışına bağlıydı.
Savunma sanayiindeki bürokrat bana, hiç unutmam projemizi sunduğumuzda "Evladım, akıllı çocuklarsınız. İyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın yabancılar almış başını gitmiş. Onlara yetişmemiz asla mümkün değil. Siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın. Siz aramızda köprü olun, tercümanlığımızı yapın yeter, daha da fazla zorlamayın" demişti. Bizim de mücadelemiz burada başladı. O zaman anladık ki, bu toprakların bize yüklediği sorumluluk çok büyük.
"İLK İŞ OLARAK BU MANDACI ZİHNİYETİ YIKMAMIZ GEREKİYOR" DEDİK
İlk iş olarak, bu mandacı zihniyeti yıkmamız gerekiyor dedik. Acaba birileri engelleyecek mi endişesiyle, ama asla ümitsizliğe kapılmadan vazgeçmeden çok çalıştık. Rahmetli dedem, "Evladım, uçakları havaya kaldırın, yere indirmeden teslim edin. Yoksa bunlar uçaklar uçmuyor der engellerler derdi. Bunun da latife olmadığını yaşayarak öğrendik.
"2009'DA AĞABEYİMİ TUTUKLAMAYA KALKTILAR"
2009'da yaptığımız demoda ağabeyimi tutuklamaya bile kalktılar. Bizim hedefimiz yazılımları yurt dışında tasarlanan montaj uçaklar yapmak değil. Eğer bugün kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul edilen İHA'lara sahipsek, bu başarının altında güvenlik güçlerimizle omuz omuza verdiğimiz bu mücadele yatıyor. Milli İHA geliştirmede, Bayraktar Ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz. Evlenene kadar, ben iş yerinde yatıp kalktım. Annem ve babam ise hala fabrikada yaşıyor. Bizimle birlikte çalışmaya devam ediyor.
BAYRAKTAR MÜJDEYİ VERDİ: 2023 YILINDA GÖKLERDE OLACAK
Bugün Akıncı'yı hizmetinize sunmaktan gurur duyuyoruz. Akıncı'nın tasarımı babam Özdemir Bayraktar'a ait. 6 ton kalkış ağırlığına sahip 1.5 ton faydalı yük kapasitesi ve 100'den fazla bilgisayar, yapay zeka ile stratejik görevlere imza atacak. Yazılımından elektroniğine 100'de 100 milli tasarımla görev yapacak. Silah sistemlerindeki görev bilgisayarı, karbonfiberi ve algoritmaları ile yapay zeka yazılımlarına kadar yerli olarak tasarlandı ve üretildi. Aynı zamanda ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği seyir füzeleri olmak üzere ülkemiz tarafından geliştirilen yerli mühimmatları kullanabilecek. İnsansız savaş uçağı 2023 yılında göklerde olacak.
Bu vesile ile bir mühendis olarak TÜBİTAK, ASELSAN ve ROKETSAN'a verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Akıncı'yı sadece yüksek teknolojili bir İHA olarak görmüyoruz. 100 yıllardır hürriyetinden vazgeçmemiş olan semalarında hür ve bağımsız olacağız diyen milletimizin hür iradesidir.
Akıncı'dan elde ettiğimiz tecrübeler ile yine muharebede devrim olacak kısa pistli uçaklara kalkış ve iniş yapacak insansız hava araçları projemize devam ediyoruz.
Adına milli teknoloji hamlesi dediğimiz anlayış aynı zamanda dünyayı çıkarlarına göre şekillendirmeye çalışanlara bir itiraz ve karşı duruştur. Sayın Cumhurbaşkanım başta size olmak üzere en alttan en üste kadar bu çalışmalara destek verenlere şükranlarımı sunuyorum. Akıncı el birliği ile çalışarak ve sizin sayenizde buralara ulaştı.
Devrim arabalarının merhum Vecihi Hürkuş'un yaşadıkları hala hafızalarımızda taze. El birliği ile yendiğimiz makus tarihimize tekrar geri döndürmelerine izin vermeyeceğiz.