Fizikçi Stephen Thaler tarafından geliştirilen ve yapay zeka destekli bir yaratıcılık makinesi olan DABUS, kısa bir süre önce fraktal geometriyi kullanarak yemekler için bir saklama kabı geliştirmeyi düşündü. İçlerinde ABD Patent ve Marka Ofisi ve Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi'nin de bulunduğu birçok otorite ona "DABUS, gece gece icat çıkarma" dedi. Fakat unuttukları bir şey vardı: Bugün küresel yapay zeka pazarının, 93.53 milyar dolarlık bir piyasa değeri bulunuyor.
Son dönemlerde teknoloji dünyasında, sıklıkla yapay zekaların mucit olarak kabul edilip edilemeyeceği tartışılıyor. Birçok fikri mülkiyet otoritesi, yapay zekaların gerçek bir insan olmamaları gerekçesiyle patentlerde mucit olarak listelenemeyeceğine işaret ederken DABUS, bir süredir geliştiricisi Thaler ile birlikte pek çok ülkede fikri mülkiyet mücadelesi veriyor.
İcadından çok verdiği mücadeleyle ünlenen yaratıcılık makinesi, yapay zeka pazarının hızlı büyümesinden ilk nasibini Güney Afrika'da aldı. Avrupa, Birleşik Krallık ve ABD'deki birçok fikri mülkiyet otoritesinin "Ya başımıza icat çıkarma" dediği yapay zeka, bugün dünyanın ilk patent alan yapay zekası oldu. Muhtemelen bu gelişmeyle de diğer birçok ülkede yapay zekaların alacağı fikri mülkiyet haklarının önünü açtı. Akşam TV teknoloji editörü Doğa Yurduneri, İcat Çıkarma'nın üçüncü bölümünde yapay zekaların mucitlik koltuğuna oturuş hikayesini anlattı.