Rüya görmek, araştırmacıların yıllarca üzerinde çalışıp sonuç elde edilemeyen bir bilinmezlik... Araştırmacıların bu araştırmalara atılmasına neden olan soru ise şu: Neden rüya görüyoruz? Rüyalar hakkında yıllardır birçok araştırma ve deney gerçekleştirilmiş, teoriler öne sürülmüş fakat kesin bir kanıtla sonuca ulaştırılamamıştır.
Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan düşünceler şunlar: rüya, kişi uyurken bile beynin aktif kalması sebebiyle zihinde görüntüler oluşturmasıdır. Diğer sonuca göre ise rüya, bilinçaltının düşüncelerin nötrlendiği uyku halinde dışa vurumudur.
Gün içerisinde yaşadığımız olay ve durumlarda baskıladığımız düşünce ve davranışlar en savunmasız olduğumuz anda uyuduğumuzda beynimizi ele geçiriyor. Bilinçaltımızda saklanan düşünceler çeşitli olay örgüleriyle uyku halindeyken şekillenerek zihnimizde bir film misali dönüyor. Gördüklerimizi hatırladığımız kadarıyla ise neden gördüğümüzü anlamaya ve gördüklerimizin ne anlama geldiğini bulma arayışı içerisine giriyoruz.
Yolculuğa çıkmak, haber almak, zengin olmak ya da düşman edinmek... Bunlar ve benzeri birçok şekilde anlamlandırılan rüyada görülen öğelere bir anlam biçme çabası, gerçekten o rüyada verilen soyut haberi almak için mi yoksa su yüzüne çıkmış düşünceleri tekrar dibe gömmek için mi? Neden rüya görüyoruz sorusunu sorduğumuz kişilerin cevapları, kişinin spritüal açıdan ya da mantık açısından bakmasına göre şekillenmesi araştırmaların sonuçsuz kalmasına sebep olan bir diğer etken olmakla birlikte araştırmaların devam etmesini de sağlayan bir yakıta dönüşüyor.