Kovid-19 aşıları artık tarlada yetişecek. Mesajcı rna yönetmi, yediğimiz ürünlere işleyen ve Kovid-19'a karşı aşı etkisi gösterecek şekilde değişiyor. Özbekistan'ın ardından ABD'li araştırmacılar da kolları sıvadı.
Koronavirüs 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bilim insanları bu salgını önlemek için yoğun şekilde çalışıyor. Salgına karşı en etkili silah ise aşılar. Üstelik aşıların formu da ciddi bir değişimin eşiğinde. Son haber ABD'den geldi. California Üniversitesi, yenilenebilir aşı için 500 bin dolarlık bütçe ayırdı. mRNA, yani mesajcı RNA teknolojisi ile 'Yenilebilir Kovid-19 aşısı'' içeren sebzeler yetiştiriyor.
Amaç yenilebilir bitkileri mRNA ile ''aşı fabrikalarına'' dönüştürmek. Araştırmacılar, tek bir bitkinin bir kişiyi aşılamak için yeterli mRNA üreteceğini söyledi. Yöntem şimdilik ıspanak ve marul üzerinde test ediyorlar. Böylece insanların aşıyı kendi evlerinde yetiştirmesini hedefliyorlar.
Araştırma başarılı olursa, aşılar uzun mesafeye daha kolay taşınabilecek. Bitki canlı kaldığı sürece bozulma riski olmayacak. Aşı tereddütü olan kişiler de sebzeler yönelebilecek. Daha önce Özbekistan da koronavirüse karşı domates aşısı geliştirdiğini iddia etmişti. Koronavirüsün başak proteininin domatese nakletmişlerdi. Mevcut mRNA aşıları kutup havasına yakın soğuk zincirde saklanıyor. Bu da lojistik maliyetini artırıyor.
Koronavirüse karşı uzun zamandır, farklı bir tedavi yöntemi üzerinde de çalışma var. Salgının başlarından itibaren, lamaların bu virüse karşı güçlü antikorlar ürettikleri belirlenmişti. İngiltere bu çalışmayı bir adım ileri götürdü. Lamaların Kovid-19'a yol açan virüse karşı geliştirdikleri antikordan, burun spreyi yaptılar. İlaç şimdilik sadece hayvanlar üzerinde deneniyor. Test başarılı olursa, insanlarda denemeler başlayacak.