Böbrek hastaları artık diyalize girmek zorunda kalmayacak. ''Kaliforniya üniversitesi'' hasar görmüş böbreklerin yerini alacak biyonik böbreğin çalışmalarını tamamladı. Biyonik böbrek pek çok hastaya umut olacak.
Diyaliz makinaları gelecekte tarihe karışabilir. Böbrek hastaları artık diyalize ihtiyaç duymayacak ya da organ nakli beklemek için sıraya girmeyecek. Yapay böbrekler hastalarının sağlığını geri getirecek. ABD'deki Kaliforniya üniversitesi bu konuda önemli bir çalışma yapıyor.
Biyonik böbrek, normal ameliyat prosedürleriyle vücuda yerleştirilecek. Cihaz, birçok mikroçip tarafından yönlendiriliyor. Ayrıca, normal böbrekle aynı şekilde kandaki toksinleri de filtreliyor.
Biyohibrid cihaz, organ naklinde görülebilen doku uyuşmazlığı riskini ortadan kaldırıyor. Cihaz, hastanın kendi kanıyla çalışıyor. Sağlıklı bir böbreğin yaptığı her şeyi yapıyor. Hatta tansiyonu da düzene sokuyor.
Dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı var. Türkiye'de ise her 7 kişiden 1'i böbrek hastalığı çekiyor.