Selçuk Bayraktar, AKŞAM TV'nin sorularını yanıtladı ve özel açıklamalarda bulundu.
TEKNOFEST hakkında sorulan duygu ve düşüncelerine Bayraktar şu yanıtı verdi:
TeknoFest mevsim gibi, rüzgar gibi, fırtına gibi ama tabii içimizi ısıtan umut veren dönüşüm rüzgarı gibi her yıl geliyor ve gidiyor. Bizi inanılmaz mutlu ediyor, çok büyük enerji veriyor. Özellikle gençlerin geleceğin teknolojilerinin şampiyonu olacak eserlerini görmek, onların o heveslerini, gayretlerini görmek bir abilerini görmek beni çok mutlu ediyor.
"111 ÜLKEDEN KATILIM VAR"
Kutlamalar da var burada; gökyüzünde gösteriler oluyor. Bunlar unutamayacağımız kareler bırakıyor. Her bir saniyesi TeknoFest'in, her bir karesi (450 bin metrekare) dolu dolu geçiyor. Renkli hatıralarla, anılarla girip çıkıyor hayatımıza. Dördüncü yılındayız, Türkiye'nin 81 ili geliyor. 111 ülkeden katılım var. Artık Türkiye'nin sınırlarını aşmaya başladı TeknoFest. Bundan sonra Azerbaycan'da, Endonezya'da, Ukrayna'da istiyor.
Öğrencilerin yoğun katılımı var. Bunun yanında 7'den 70'e ziyaretçilerimiz de var. İkinci yıl 1 milyon 720 bin ziyaretçi katılmış TeknoFest'e. Açık ara dünyadaki en büyük havacılık ve teknoloji etkinliğiydi.
Yerli ve milli üretim noktasında gerçekten önemli projelere imza atıyorsunuz. Son zamanlarda da gençlerde yerli ve milli üretime ilgi var. TeknoFest bu noktada ne anlam ifade ediyor?
Biz burada milli teknoloji hamlesinin eserlerini sergiliyoruz. Bundan 20 sene öncesine gidecek olsak, Türkiye'de üretilen teknolojiler desek bu gibi eserleri bulamazdık. Bu herkese ben dahil olmak üzere büyük bir özgüven veriyor. 'Biz bunu da mı yapmışız' diyoruz. Hatta artık şunu söylüyoruz. Belki 20 sene öncesinde "Bizden böyle eserler çıkmaz. Sadece Avrupa'dan çıkar" denirken "artık biz yaparız, yaptık mı iyisini yaparız" diyen binlerce genç yetişiyor burada. En büyük kazanımda bu bence.
20 sene öncede aynı insanlar vardı. Aynı kapasiteye sahip insanlar vardı ama belki acaba olur mu diyorduk. Şimdi çok daha özgüvenle diyebiliyoruz bunu. Çünkü burada hemen ilerimizde Gökbey Türk mühendisinin tasarladığı, TUSAŞ'ın ürettiği, geliştirdiği insanlı helikopter var. Hemen diğer tarafta dünyada sadece 3 ülkenin yapabildiği Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı var. Diğer tarafta yerli otomobil var. Stantların içinde teknolojinin çok farklı alanlarında girişimcilerimizin geliştirdiği teknolojiler var. Hepsini bir arada gördüğünüzde demek "bizim insanımı da bunları yapabiliyor ve dünyada çok daha iddialı da olabiliyor" dedirtiyor TeknoFest. En önemli kısmı da paradigma dönüşümü dediğimiz kültürel dönüşümün milli teknoloji hamlesi yolculuğu olması.
Kurgu: Can Yıldız
Editör: Duygu Gecü Yüzseven